Câtă energie verde producea România, la finele lui 2016?

13.02.2017

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.741 de MW la sfârșitul anului trecut, potrivit Transelectrica. Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.

Însă, numai proiectele care au fost puse în funcțiune până la 31 decembrie 2016 beneficiază de această schemă de sprijin. Potrivit datelor Transelectrica, la finele anului trecut erau înregistrați 765 de producători de energie regenerabilă, astfel că doar acești operatori economici vor mai primi certificate verzi.

Factura la energie electrică a consumatorilor casnici va crește cu 30 de bani pe lună, odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde.

 

 

Citiți și despre: