Stiri: Constructii

Câte clădiri de birouri au fost finalizate în primul trimestru?

06.05.2015

Stocul modern de spații de birouri din București a atins la sfârșitul primului trimestru din acest an pragul de 2,2 milioane mp, conform datelor DTZ. În comparație cu trimestrul anterior, stocul a crescut cu 2%.

În primul trimestru au fost finalizate două clădiri de birouri, având suprafața totală închiriabilă de 37.000 mp. Este vorba de City Offices și Auchan Tricodava.

Pentru restul anului sunt programați pentru finalizare alţi 130.000 mp, în clădiri precum Bucharest One și Green Court – B în zona Centru Nord, George Enescu OB în Centru, PC Business Center în Nord și AFI Business Park IV&V și Sema Office 3 în zona de Vest.

Cererea și renegocierile

Activitatea totală de tranzacționare (cererea și renegocierile) a fost, în perioada analizată, de 56.000 mp. În comparație cu perioada similară a anului trecut, activitatea de tranzacționare este cu 8% mai scăzută.

Cererea a însumat 40.000 mp, fiind împărțită între extinderi sau noi intrări – 58%, relocări în interiorul stocului modern – 38% și relocări din clasa C – 11%. Per total, cererea nouă (extinderi, relocări din vile și spații de birouri clasa C în spații de birouri moderne, și operațiunile noi, deschise fie de chiriași existenți, fie de companiile noi intrate în piață) reprezintă aproximativ 70% din totalul cererii.

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord – 61%, urmată de Pipera Sud – 15% și zona Centrală de Business – 7%.

În ceea ce privește activitatea de renegociere și reînnoire a termenilor contractuali, aceasta a însumat 16.000 mp, 50% din această suprafață fiind înregistrată în Pipera Sud. Tendința observată în 2014 continuă și anul acesta, doar chiriașii deplin mulțumiți de locația în care se află optând pentru renegocierea termenilor contractuali.

Cele mai mari tranzacții ca suprafață

Cele mai mari tranzacții ca suprafață au fost Oracle cu 10.000 mp în Sky Tower și Carrefour care a preînchiriat aproximativ 7.000 mp în Green Court – B, ambele proiecte fiind localizate în zona Barbu Văcărescu – Floreasca. În general, suprafața medie tranzacționată a fost de 600 mp, doar șase tranzacții pentru suprafețe mai mari de 1,000 mp fiind concluzionate în T1.

Cei mai activi chiriași continuă să fie companiile din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor, urmate de companiile din sectorul Retail și Servicii Profesionale.

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasa A și B din București a ajuns la sfârșitul T1 la 14%, înregistrând o ușoară creștere – 70 de puncte procentuale – față de valoarea înregistrată la sfârșitul lui 2014. În prezent, în București sunt 309,000 mp de spații de birouri vacante, 25% fiind localizate în zona Pipera Nord.

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) – 5% și în zona de Vest – 6%. În comparație cu trimestrul anterior, rata de neocupare în Pipera Sud a înregistrat o creștere de 400 de puncte procentuale.

Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 10%, fiind singura zonă care a înregistrat o scădere majoră a ratei de neocupare. Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 280.000 mp, înregistrează la finele T1 o rată de neocupare de 7.5%.

Cum au evoluat chiriile

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 euro pe mp pe lună.

În CBD, rata chiriei pentru spațiile de birouri de clasa A se încadrează în intervalul 15 – 18,5 euro pe mp/ lună, iar în Centru Nord în intervalul 15 – 17 euro pe mp/ lună.

În locațiile semi-centrale, chiriile se încadrează în intervalul 12 – 15 euro mp pe lună, iar în zonele periferice chiria pentru spații de clasa A variază între 9 și 12 euro mp pe lună.