Stiri: Companii

Câte companii acordă angajatelor tichete cadou de 8 Martie?

24.02.2015

Din ce în ce mai multe companii aleg să ofere angajatelor tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie. Astfel, volumele de tichete cadou oferite cu această ocazie au avansat cu 50%, în 2014, iar circa 45% dintre companiile care acordă astfel de tichete cadou în perioada 1- 8 martie își desfășoară activitatea în sectorul industrial, servicii și distribuție, potrivit unui studiu realizat de compania Sodexo.

Majoritatea angajatelor care primesc tichete cadou intenționează să le utilizeze pentru a cumpăra cosmetice (40%) și haine (18%).

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de aproximativ 1.000 de companii, în intervalul 1 februarie 2014 – 15 februarie2015.

În top trei industrii care au acordat tichete cadou se află şi angajatorii din distribuție (20%), industria chimică și metalurgică (15%) și industria producătoare de bunuri de consum (10%), în timp ce 52% dintre companiile care au acordat acest beneficiu extrasalarial angajatelor lor au între 1 și 19 angajați. Cea mai mare parte (peste 27%) din totalul companiile angajatoare sunt din București și județul Ilfov.

Creştere de aproape 50%

Conform studiului Sodexo, volumele de tichete cadou oferite angajatelor în perioada 1- 8 martie în 2014 au crescut cu aproape 50% comparativ cu cele înregistrate cu un an în urmă.

„Observăm o tendință de creștere de la an la an a numărului de companii care oferă tichete cadou angajatelor lor în preajma zilei de 8 Martie. Avem deja toate premisele să putem estima o creștere a numărului de companii care vor acorda și anul acesta tichete Cadou Pass angajatelor lor în perioada 1 – 8 martie”, a afirmat Jean Istasse, CEO Sodexo România.

Firmele şi companiile care oferă tichete cadou beneficiază de deductibilitatea contravalorii în limita plafonului de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. În plus, tichetele beneficiază de facilități fiscale foarte importante, fiind scutite de taxele salariale, atât din perspectiva angajatorului, cât și a angajatului, în limitele prevăzute de legislația în vigoare.

Mai mult de 40% dintre angajatele care vor primi tichete Cadou Pass Sodexo cu ocazia zilei de 8 Martie intenționează să le utilizeze pentru a cumpăra cosmetice, în timp ce 18% își doresc să cumpere obiecte vestimentare și 7% optează pentru bijuterii.

Cele mai multe firme oferă cu tichete având valoarea maximă deductibilă

Tichetele cadou oferite angajaților în limita plafonului stabilit prin lege nu sunt supuse plății contribuțiilor sociale individuale (C.A.S., contribuții, concedii și indemnizații, contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, fondul de sănătate, fondul de șomaj, fondul de asigurare accidente). Acestea sunt supuse doar impozitului pe venit, în cotă de doar 16%, plătit de angajat.

La ora actuală, plafonul prevăzut prin lege stabilește valoarea maximă a tichetelor cadou oferite de companii la 150 de lei per eveniment, iar cele mai multe companii care își recompensează angajații cu tichete cadou oferă valoarea maximă deductibilă.