Slide

Stiri: Companii

Câte companii au intrat în insolvență în 2022?

Câte companii au intrat în insolvenţă în 2021?

17.02.2022

Câte companii au intrat în insolvenţă în 2021? Numărul societăților intrate în insolvență în 2021 a avansat cu 8% față de 2020, conform unei analize efectuate de societatea de practicieni în insolvență EUROSMART SPRL. Studiul relevă faptul că în anul 2021 un număr de 6.144 de profesioniști au intrat în procedură de insolvență.

“Analiza a fost realizată de specialiștii EUROSMART în baza datelor publicate pe siteurile onrc.ro și bnr.ro”, a declarat Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Județele cu cele mai multe insolvențe

Județele în care au fost înregistrate cele mai multe insolvențe sunt București (metropola București-Ilfov cumulează peste 20% din totalul insolvențelor din România), Cluj, Bihor, Timiș și Iași, reunind peste 40% din numărul total de insolvențe în anul 2020.

La polul opus se află județele:

  • Botoșani
  • Vaslui
  • Tulcea
  • Harghita
  • Covasna.

Aceste judeţe au procente de sub 1%.

Câte companii au intrat în insolvenţă în 2021? Cele mai afectate domenii

Cele mai afectate domenii au fost:

  • comerțul ( 29%)
  • construcțiile (16%)
  • industria prelucrătoare (12%)
  • HoReCa (8,5%)

“Având în vedere efectele economice cauzate de creșterea salariului minim, creșterea substanțială a costurilor cu utilitățile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanțare, precum și creșterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 față de 2020, estimăm că insolvența va menține trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022”, completează Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Industriile care se vor confrunta cu multe provocări

Conform acestuia, vor apărea în viitor probleme pentru companiile care au un consum mare de energie şi pentru cele din industria cărnii.

“Anticipăm senzitivități în rândul companiilor care activează în domenii energofage – acestea fiind direct afectate de creșterea costului energiei. Dar și a crescătorilor și procesatorilor de carne care sunt nevoiți să acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supuși și presiunii prețurilor concurențiale ale produselor de import.

Totodată sesizăm un risc crescut de insolvență și în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol. Principalii factori care contribuie la agregarea acestui risc sunt: creșterea prețului input-urilor, lipsa capacităților de depozitare care determină valorificarea la prețuri scăzute și creșterea costului de finanțare – necesarul de capital de lucru fiind specific acestor domenii”, adaugă Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Citeşte şi CFR IRLU iese din insolvență