Slide

Stiri: Finante

Câte firme au fost controlate de ANAF în primul trimestrul al anului?

30.04.2015

În primele 3 luni ale anului, 16.087 de firme au fost controlate de Inspecția Fiscală din cadrul ANAF, fiind identificate impozite nedeclarate de peste 1 miliard de euro. Astfel, s-au înregistrat creşteri însemnate la principalii indicatori de performanţă, comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Prin urmare, au fost identificate obligaţii fiscale de plată stabilite suplimentar de circa 4,6 miliarde lei, în creştere cu aproximativ140%, valoare prejudicii aferente sesizărilor penale transmise instituţiilor competente ale statului în vederea continuării cercetărilor fiind de 2,6 miliarde lei, în creştere cu 63,5%.

În plus, pierderea fiscală s-a diminuat cu 523,6 milioane lei, în creştere cu 53%, iar valoare măsuri asigurătorii instituite este de circa 1,4 miliarde lei, în creştere cu 119% faţă de 2014.

„Subliniem faptul că inspecțiile și controalele inopinate au vizat exclusiv contribuabilii care, în urma analizei de risc, s-au situat în categoria celor cu risc fiscal mare. Totodată, menționăm că aceste rezultate se datorează atât în îmbunătăţirii selecţiei contribuabililor pentru control, cât și orientării inspecţiilor fiscale către domeniile de activitate care prezintă risc fiscal ridicat”, au afirmat reprezentanţii ANAF.

Conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală, Inspecţia Fiscală este principala structură a statului care urmăreşte respectarea legislaţiei fiscale de către contribuabili, fiind abilitată să efectueze acte de constatare cât şi de impunere la plata obligaţiilor fiscale, urmare controalelor realizate.