Câte locuinţe vor fi construite în România în 2017?

24.04.2017

În prezent, în principalele oraşe ale României, peste 25.000 de locuințe se află în diferite stadii de dezvoltare și urmează să fie finalizate şi livrate în acest an, conform raportului de piață Residential Market Beat 2017, realizat de către Coldwell Banker România.

Cea mai mare piață rezidențială din ţara noastră este reprezentată de regiunea București – Ilfov unde la ora actuală se află în dezvoltare în jur de 12.000 de locuințe în proiecte rezidențiale care ar urma să fie livrate în 2017, dacă dezvoltatorii imobiliari își vor respecta ritmurile de construcție anunțate.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unități (59,5%), sunt locuințe mass market, adică proiecte amplasate în zonele mărginașe ale orașului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piață apartamente cu suprafețe mai mici sau similare cu cele ale locuințelor vechi și care sunt incluse în proiecte imobiliare care oferă un număr limitat de facilități.

„Anul în curs confirmă și consolidarea segmentului middle market, aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. Aceste proiecte sunt formate din locuințe cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilități variate puse la dispoziția viitorilor locatari”, conform reprezentanţilor Coldwell Banker România.

În plus, circa 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în Capitală și împrejurimi.

Anul trecut au fost finalizate 10.022 de locuințe în regiunea București – Ilfov, conform Institutului Național de Statistică.

În raportul Coldwell Banker România, se mai arată că prețurile medii de tranzacționare se situează între 800 și 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 și 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market și peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium.

Locuinţe în construcţie în marile oraşe ale ţării

A doua piață imobiliară după dimensiuni este reprezentată de Cluj – Napoca și împrejurimi, în special Florești. În acest oraş, urmează să fie livrate aproximativ 4.200 de locuințe, cea mai mare parte (80%) a unităților aflate în dezvoltare în Cluj – Napoca adresându-se segmentului middle market, în timp ce cele aflate în dezvoltare în Florești țintesc în special cumpărătorii mass market.

„Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidențial, datorată unei cereri susținute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producției de componente auto, industrial și retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unități ar urma să fie finalizate în acest an în regiune, zona Turnișor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al orașului”, potrivit studiului Coldwell Banker România.

În plus, în jur de 2.100 de apartamente ar urma să fie finalizate, anul acesta, în Brașov și împrejurimi, în creștere cu 10,5% comparativ cu anul 2016. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piață de 35%.

De asemenea, Constanța reprezintă una dintre cele mai mari piețe rezidențiale din ţara noastră, cu peste 15.000 de locuințe finalizate în ultimii nouă ani. În prezent se află în construcție aproximativ 1.400 de noi locuințe în Constanța și împrejurimi, gradul anual de absorbție al locuințelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%.

Totodată, în raport se mai arată că Iași și Timișoara sunt alte două piețe rezidențiale din ţară unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuințe noi în ansambluri rezidențiale, în timp ce Craiova, Oradea și Pitești sunt orașele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul piețelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuințe noi.