Stiri: IT&C

Câte persoane aveau abonamente la cablu TV la finele anului trecut?

20.05.2016

Numărul abonaților la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a depășit, în ţara noastră, 7 milioane, la finele anului 2015, în creștere anuală cu 4%, cei mai mulți (65%) optând pentru abonamentele la cablu, conform datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Potrivit statisticii, la 31 decembrie 2015, din cei 7,08 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, aproape 4,6 milioane (65%) erau abonați prin rețele de cablu, 2,4 milioane abonați (34%) prin rețele satelit (DTH) și 80.000 abonați (1%) prin tehnologie IP (IPTV).

Din cei 4,6 milioane de abonați la servicii de retransmisie prin rețele de cablu, 1,9 milioane beneficiau de servicii în format digital, în creștere cu aproape 10% față de finele anului 2014, ceea ce înseamnă că rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de cablu digital a ajuns la 25%.

Totodată, din totalul celor 7,08 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, aproximativ 60% sunt abonați din mediul urban, iar restul de 40% sunt abonați din mediul rural. Majoritatea abonaților din mediul urban (81%) beneficiau de servicii prin cablu, 17% prin satelit de tip DTH, respectiv 2% prin tehnologie IP.

În mediul rural, cei mai mulți dintre abonați, în procent de 60%, recepționau programele TV prin intermediul rețelelor satelit de tip DTH, aproape 40% prin rețele de cablu, procentul abonaților prin tehnologie IP fiind puțin semnificativ (0,2%).

Din punctul de vedere al modului de recepționare a programelor TV, numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media în format digital continuă să crească, atingând valoarea de 4,4 milioane din totalul de 7 milioane de abonați, înregistrând o creștere anuală de 7%.

În funcție de suportul folosit, aproximativ 55% dintre abonați recepționau programe TV în format digital prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 43% accesau aceste programe prin rețele prin cablu, iar 2% prin tehnologia IP (IPTV).

La nivel general, rata de penetrare a serviciilor audiovizuale la nivel de gospodării a depășit nivelul de 94%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM.