Procentul utilizatorilor de programe de tip adblock, pe principalele site-uri locale, este de 13,9% din totalul vizitatorilor, nivel care ar trebuie să tragă un semnal de alarmă către modul în care se face promovarea online, arată un studiu realizat de IAB România și Project Agora, cu sprijinul Quantix Marketing Consulting și PageFair,
Site-urile pe care se înregistrează cel mai mare procent de utilizare de adblockere sunt din categoriile Sport (21,8% dintre vizitatori au adblocker instalat), Programe și ghiduri (19,9%), Știri generale (18,2%) și Economic & financiar (16,4%). La polul opus, categoriile Hobby & Familie și Copii înregistrează cel mai mic procent de vizitatori cu adblocker instalat (7,2%)
„Faptul că un browser din șapte are blocat accesul la reclame reprezintă un avertisment pe care utilizatorii îl adresează întregii industrii de publicitate online din România. Studiul ne arată că aceștia nu refuză aprioric publicitatea, ci, dimpotrivă, o găsesc utilă, însă utilitatea ei este strâns legata de context, refuzând formatele intruzive, care îngreunează accesul la conținut”, spune Adrian Moțîrlichie, Business Development Director Project Agora / Tailwind EMEA si coordonator al proiectului.
Conform acestuia, soluțiile ar fi o mai bună targetare a utilizatorilor folosind date de calitate pentru a adresa mesajul potrivit, persoanei potrivite, la momentul potrivit, precum și native ads, însă și formate creative de calitate, cu grad de intruzivitate cât mai redus.
Rezultatele acestui studiu acoate în evidență nevoia industriei pentru o mai mare responsabilitate față de interacțiunea utilizatorului cu publicitatea online, spun și reprezentanții IAB România.
„Față de multe alte țări, in care procentul de utilizatori care folosesc adblockere a ajuns, conform altor studii, la cifre de câteva zeci de procente, în România suntem într-o poziție privilegiată, însă de aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a ține acest procent sub control”, a declarat Ionuț Oprea, președinte IAB România.
Acesta a mai explicat că nu doar publisherii, ci întreg ecosistemul digital trebuie sa acorde o mai mare importanță experienței de brand și modului în care publicitatea este percepută de utilizator, pentru a încetini sau chiar opri creșterea acestui procent.