Stiri: Sanatate

Câte servicii medicale au fost validate cu cardul de sănătate, în luna mai?

29.05.2015

La mai puțin de o lună de la introducerea cardului național de sănătate ca instrument de validare și decontare a serviciilor medicale acordate asiguraților care au intrat în posesia acestui document, în ultimele zile, numărul validărilor cu cardul reprezintă 70% din totalul serviciilor medicale acordate zilnic, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

„Implementarea cardului de sănătate este rezultatul sprijinului constant oferit de Guvernul României. Ministerul Sănătății este unul dintre actorii principali care a contribuit la implementarea acestui proiect. De asemenea, a contat foarte mult sprijinul și înțelegerea tuturor furnizorilor de servicii medicale, care au conștientizat importanta cardului național de sănătate. Nu în ultimul rând, acest sistem construit pentru pacienți a beneficiat de sprijinul acestora și le mulțumesc foarte mult”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS

Până în prezent au fost distribuite peste 14 milioane de carduri și au rămas de distribuit aproximativ 350.000 de carduri, dintre care 113.000 la CASMB.

Numărul total de carduri returnate la CASMB de Poșta Romană a fost inițial de 192.000 de carduri, dintre care au fost distribuite peste 79.000 la ghișeele Casei și prin intermediul medicilor de familie.

 Numărul total al serviciilor medicale acordate la nivel național în perioada 1 – 27 mai:

– 6,4 milioane servicii medicale validate cu cardul de sănătate

– 3,9 milioane servicii medicale acordate fără card

În totalul serviciilor medicale acordate fără card sunt cuprinse și serviciile acordate copiilor și persoanelor neasigurate.

Din a doua săptămână de funcționare a sistemului cardului național de asigurări de sănătate s-a dublat numărul serviciilor validate cu cardul, față de cele acordate fără card.

Mai mult de jumătate din totalul acestor servicii au fost acordate de către medicii de familie.

Începând cu data de 5 mai, numărul de servicii validate cu cardul acordate de medicii de familie l-a depășit pe cel al serviciilor efectuate fără card.

În data 1 mai adresabilitatea în sistemul de sănătate a fost scăzută. În schimb, în prima zi lucrătoare din luna mai — 4 mai 2015 — s-a înregistrat numărul cel mai mare de servicii medicale accesate și activări de carduri.

După această dată, accesările în sistem au intrat în normal, după cum arată raportările zilnice referitoare la sumele serviciilor medicale acordate cu cardul și la activările cardurilor de sănătate:

Numărul rețetelor validate cu cardul de sănătate a depășit abia în a doua săptămână numărul celor eliberate fără card. De exemplu, în dată de 19 mai 2015, peste 95.000 de rețete au fost validate cu cardul și aproape 84.000 au fost eliberate fără card.

Cu o săptămână înaintea implementării cardului de sănătate, în dată de 24 aprilie, au fost activate în sistem 50.000 de carduri, iar în dată de 4 mai 2015 au fost activate 147.000 de carduri.

După această dată, au fost activate în medie aproximativ 250.000 de carduri pe zi. Până în dată de 27 mai numărul total de carduri activate este de 6,2 milioane.

În prezent, aproximativ 30.000 de carduri sunt blocate în sistem. Cele mai multe carduri s-au blocat din cauza tastării greșite a pin-ului și din cauza scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării cardului.

Deblocarea cardurilor de sănătate se poate face de către furnizorul de servicii medicale apelând la helpdesk sau de către pacient la sediul casei de asigurări de sănătate în evidență căreia se afla.