Câţi angajaţi lucrează în birourile moderne din Bucureşti?

10.08.2017

La finalul primului semestru al anului curent, numărul de angajați din clădirile de birouri clasa A și B din Capitală a fost de aproximativ 240.000, numărul lor având cu 6.100, conform unui studiu realizat de C&W Echinox.

Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu – Floreasca și zona de Vest sunt în continuare zonele care au înregistrat cele mai mari creșteri, ocupând în continuare primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne.

În studiu se mai arată că 55% din numărul total de angajați din Bucureşti care lucrează în spații de birouri moderne își desfășoară activitatea în aceste zone. Un număr de aproape 50.000 de angajați lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera-Sud, aproape 45.000 în zona Barbu Văcărescu – Floreasca, iar în Vest în jur de 33.000.

Zonele de birouri care au cea mai mare rată de metri pătrați per angajat sunt cele consacrate pentru operațiunile principale (headquartere): Centrul de Business al Bucureștiului, zona Centrală și zona de Centru Nord, fără a lua în calcul zona Barbu Văcărescu – Floreasca.

Cea mai mică rată de metri pătrați per angajat rămâne în continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată operațiunilor de back-office, fiind o destinație aleasă în special de companiile care oferă servicii de outsourcing.

„Piața forței de muncă din București a înregistrat o dinamică deosebită în ultimii doi ani. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, numărul total de angajați a crescut cu 63.000 în perioada S1 2015 – S1 2017, 52.000 dintre aceștia activând în sectorul serviciilor. Din datele noastre, în același interval, numărul angajaților care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri moderne a crescut cu 25%, echivalentul a 47.000 de persoane care s-au angajat în special în sectoare precum IT, BPO si servicii profesionale, de unde provin cei mai activi jucători din piața spațiilor de birouri”, a spus Mihaela Galațanu, Head of Research C&W Echinox.

Până la finalul anului curent, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București ar putea atinge pragul de 250.000.

„Dezvoltatorii de birouri au venit în întâmpinarea cererilor venite din partea chiriașilor livrând clădiri noi, cu specificații tehnice moderne, iar pentru perioada următoare tendința se menține ascendentă, cu un focus special pe zona Centru-Vest, care până la finalul anului ar putea atrage încă 7.000 de angajați în clădirile aflate în construcție”, a mai afirmat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

 

 

Citiți și despre: