Câţi bani alocă Guvernul pentru cel mai tranzitat drum din judeţul Arad?

11.09.2015

Consiliul Județean Arad a semnat ieri contractul prin care este alocată de la Executiv, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, fondurile de 638.308,10 lei din suma de 17.154.620 lei, pentru lucrările de modernizare a drumului județean Arad-Felnac. Această sumă reprezintă doar un procent de 3,7% din valoarea lucrării.

Deşi Drumul Judeţean Arad-Felnac este unul dintre cele mai tranzitate drumuri din judeţ, acesta a fost construit în urmă cu 40 de ani. În această perioadă s-a intervenit doar cu lucrări de întreținere și reparații.

„În anul 2015 Guvernul a alocat acestui drum suma de 638.308,10 lei, pentru anul 2016 va aloca 300.000 lei, iar pentru anul 2017, suma este de… 0 lei. Mai trebuie spus că valoarea totală a investiției este de 17.159.580 lei, iar la un simplu calcul, dacă în trei ani de zile pentru această lucrare se vor aloca aproximativ 1 milion de lei, în ritmul acesta, ne așteptăm ca drumul să fie finalizat peste aproximativ… 54 de ani”, a declarat Adrian Țolea, președinte interimar al Consiliului Județean Arad.

Luna trecută, autorităţile centrale au schimbat modul în care sunt alocaţi fondurile: repartizarea sumelor se face exclusiv de către Ministerul Dezvoltării. Prin urmare, consiliilor județene nu le mai sunt acceptate propunerile pentru repartizarea fondurilor, decizia fiind supracentralizată la nivelul ministerului.

„Din păcate, nouă nu ne rămâne decât soluția finanțării din fonduri proprii a acestui drum. Dacă vom aștepta banii pe care Guvernul PSD i-a promis județului Arad, pe acest drum vor circula în condiții bune… nepoții noștri. În momentul în care consiliul Județean a semnat contractual de modernizare am primit asigurări de la Guvern că vom primi banii în maxim trei ani, atât cât este durata contractului de modernizare. Acum suntem nevoiți să ne descurcăm pe cont propriu, pentru că noi nu putem să nu ne onorăm promisiunile față de cei care tranzitează zilnic acest drum”, a mai spus Adrian Țolea.

Consiliul Județean Arad a alocat până la ora actuală, din fonduri proprii, suma de 4.695.691 lei pentru plata lucrărilor realizate, de 5 ori mai mult decât a alocat Guvernul în trei ani.

 

 

Citiți și despre: