Stiri: Sanatate

Câţi bani alocă românii pentru mesele de la serviciu

27.10.2014

Angajații români alocă în medie 167 de lei pe săptămână pentru mâncarea din timpul zilelor de lucru, potrivit unui studiu realizat de Edenred, cea mai mare companie emitentă de tichete de masă. De obicei, aceştia mănâncă în grabă, la ore neregulate, şi nu consumă suficiente fructe și legume.

Totuşi, şi românii au devenit din ce în ce mai preocupați de impactul mâncării și al obiceiurilor alimentare asupra sănătății.

Studiul „Masa ta ideală” a fost realizat în septembrie pentru Edenred România, de compania de cercetare de piață GfK. Potrivit raportului, 62% dintre angajații români alocă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz, cel mai adesea, aceştia mâncând un pachet adus de acasă sau mănâncă în localuri fast-food.

Lla nivel de percepții și atitudini, salariaţii români au tendințe sănătoase, însă realitatea este departe de idealul dorit. Ei doresc să mănânce legume și carne, vor să evite alimentele procesate, vor să mănânce la ore regulate și să facă din mese momente de socializare și relaxare, însă nu prea fac acest lucru.

„Românii consideră că micul dejun este o necesitate fiziologică (59%) și este masa care le dă cea mai multă energie (55%). Cu toate acestea, 61% dintre salariați sar câteodată peste micul dejun. Prânzul este considerat în primul rând o ocazie bună de a face o pauză de relaxare (67%), masa cea mai variată (66%) și masa la care se mănâncă cel mai mult (65%). Iar cina este, în principal, un moment de răsfăț și plăcere (54%) și o ocazie de a socializa cu familia sau prietenii (47%)”, se precizează în studiul citat.

Masa ideală este cea de prânz

Pentru români, masa ideală este cea de prânz, fiind aleasă de 41% dintre respondenți, urmată de cină, care este preferată de 30% dintre persoanele salariate. Pentru 45%,”masa ideală” conține legume, iar pentru 36% conține carne.

Însă, doar 17% dintre angajați au descris masa ideală ca fiind compusă din produse sănătoase sau naturale.

În plus, studiu mai precizează că masa ideală este împreună cu familia pentru 30% dintre angajații români, respectiv cu prietenii pentru 19% dintre aceştia

Cei mai mulți angajați români au declarat că masa lor ideală ar costa 20 de lei sau mai puțin (31% dintre salariați).

O treime dintre salariați își aduc pachetul de acasă

În realitate, varianta cea mai frecvent întâlnită la prânz este aceea a unui pachețel adus de acasă și consumat la muncă. Astfel, o treime dintre salariați își aduc pachetul de acasă de mai mult de 3 ori pe săptămână, pauza de prânz fiind chiar în incinta locului de muncă. În același timp, 62% dintre angajați alocă sub 30 de minute prânzului.

”Deși asociază în principal prânzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea angajaților români nu reușesc să-și transpună dorința în realitate. A petrece mai puțin de 30 de minute la masa de prânz, a mânca în grabă, « pe tastatură », este un obicei care duce în timp la dezechilibre alimentare, putând genera diverse afecțiuni și boli ca diabet, stres cronic sau ulcer. Masa de prânz este considerată de medici și nutriționiști esențială pentru a păstra o bunăstare de sănătate pe termen lung, precum și pentru a îmbunătăți concentrarea și eficiența în timpul zilei de lucru. », declară Iulian Alexe, Director de Marketing &Dezvoltare Edenred România.

Comparativ, doar 46% dintre salariații belgieni alocă sub 30 de minute prânzului, procentul scăzând la 41% în cazul germanilor și la 31% în cazul italienilor.

Comportamentul românilor este similar cu al polonezilor, unde 77% mănâncă la prânz în mai puțin de 30 de minute.

„În preferințele de prânz ale românilor, dupa pachetul de acasă, pe locul al doilea se clasează localurile fast-food, unde 35% dintre salariați ajung cel puțin 1 dată pe săptămână. Celelalte opțiuni pentru masa de prânz sunt prezente în aproape aceeași măsură : 32% mănâncă cel puțin 1 dată pe săptămână la cantina firmei sau la autoservire, 32% comandă mâncare la birou, în timp ce 27% merg la un restaurant clasic cel puțin 1 dată pe săptămână”, conform raportului.

Un stil de viaţă sănătos?

În ciuda acestor date, 46% dintre angajați români consideră că au un stil de viață sănătos. Potrivit afirmaţiilor acestora, 42% dintre angajaţi fac sport în mod regulat, 47% mănâncă alimente cât mai puțin procesate și 68% beau zilnic cei 2 litri recomandați de lichide.

„Deși ne dorim cu toții să avem o viață sănătoasă, nu reușim întotdeauna să respectăm în viața cotidiană principiile unei alimentații echilibrate. Atât calitatea alimentelor pe care le mâncăm, cât și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață echilibrat, sunt esențiale în menținerea unei bune stări de sănătate pe termen lung, pentru a nu mai aminti de starea de bine și de productivitatea pe termen scurt. Este îmbucurător faptul că românii tind să cumpere legume și fructe proaspete din piețe, că începsă fie cu adevărat preocupați de a cumpăra alimente de proveniență locală, sau alimente bio, că devin interesați de păstrarea gusturilor autentice și de evitarea, pe cât posibil, a alimentelor procesate. Însă, renunțarea sistematică la micul dejun, mâncatul în fugă la prânz și excesele la cină sunt puternic destabilizatoare pentru organism”, spune Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, medic cu multiple preocupări în zona de nutriție și în promovarea unui stil de viață sănătos.