Stiri: Companii

Cele mai ieftine stațiuni de pe litoral în 2023

Câţi bani au cheltuit turiştii pe litoral în primul weekend din septembrie?

07.09.2015

Aproximativ 120.000 de români au cheltuit 24 de milioane de lei pe litoralul românesc, în primul weekend din septembrie, conform datelor estimate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Numărul mare de turiști ajunși în acest weekend pe litoral a depășit și cele mai optimiste așteptări ale hotelierilor, care au avut un grad de ocupare ca într-un sfârșit de săptămână din plin sezon. Deși nici asociațiile de promovare și nici autoritățile locale n-au promovat litoralul în această perioadă, peste 120.000 de români au ajuns în weekend la mare, iar singurele merite sunt ale hotelierilor, care au scăzut tarifele și ale vremii bune din ultimele zile’, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

Astfel, din cele 6.144 de locuri scoase la vânzare prin programul „Litoralul pentru toți”, s-au vândut peste 90%. Anul trecut nivelul a fost de doar 70% anul trecut.

„Cheltuielile pentru mâncare și distracție au scăzut considerabil față de vârful de sezon, când, pentru o zi de litoral, un turist trebuia să aibă în buzunar minim 150 de lei. Acum, pentru două zile pe litoral, incluzând cazarea și masa, un turist a cheltuit, în medie, 200 de lei, aproape cât îl costă transportul până la mare”, a declarat prim-vicepreședintele executiv al FPTR, Dragoș Răducan.

Programul „Litoralul pentru toți” este organizat în perioada 31 septembrie — 11 octombrie și pune la dispoziția românilor locuri de cazare la mare cu preţuri reduse cu până la 60%. De exemplu, un pachet turistic de șase nopți la un hotel din Mamaia are un pret 235 de lei la două stele și 265 de lei la trei stele. În sudul litoralului costul unei vacante ajunge la 180 de lei la două stele și la 200 de lei la trei stele.