Stiri: Finante

Câţi bani au cheltuit turiştii români în vacanţa de Crăciun şi Revelion?

03.01.2017

În jur de 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din România, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind circa 155 de milioane de lei. De asemenea, în străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR).

Turiştii români care au plecat în străinătate au cheltuit, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă cea din anul anterior.

„Chiar dacă sfârşitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice şi sociale atât pe plan intern, cât şi extern, acestea nu i-au mai afectat pe turiştii români la fel ca în anii anteriori, ceea ce a determinat creşterea circulaţiei turistice în preajma sărbătorilor de iarnă”, a anunţat Federaţia.

În această perioadă, s-a menţinut preferinţa turiştilor pentru destinaţiile din ţară, tendinţă care se va păstra pe tot parcursul anului curent, pe fondul conjuncturii politice internaţionale şi a siguranţei pe care o oferă ţara noastră ca destinaţie de vacanţă.

Ca de obicei, destinaţiile cu tradiţie au fost arhi-pline, înregistrându-se la nivel naţional o creştere a numărului de turişti cu 7% faţă de anul trecut. Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în creştere de 3,5% față de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat şi în Delta Dunării, însă nu şi pe litoral.

Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 55.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Creşteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 16% faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte tarifele din perioada sărbătorilor, se remarcă faptul că acestea au crescut faţă de anul anterior cu o medie de 6%.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Cei care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au ales destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate.

Cu toate că au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 10.000 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Aşadar, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a crescut cu aproximativ 22% faţă de anul 2016, aceştia cheltuind cu 23% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia şi Bulgaria.