Câți bani au cheltuit turiștii străini care au vizitat România în 2016?

22.03.2017

Turiştii străini sosiţi în România în anul 2016 au cheltuit în medie 2397,9 lei/persoană. Conform datelor INS, anul trecut numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2469,9 mii, iar cheltuielile acestora s‐au ridicat în total la 5922,5 milioane lei.

INS a mai anunţat că numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul IV 2016 a fost de 540,8 mii, iar cheltuielile acestora s‐au ridicat în total la 1305,6 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul IV 2016 l‐a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (61,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 62,8% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l‐a reprezentat călătoriile în scop particular (38,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu‐se călătoriile pentru vacanţe (61,8%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,4%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,8%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 10,3%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 35,0%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 58,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 52,4% şi‐au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,4% și‐au organizat singuri sejurul.

De asemenea, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în anul 2016 l‐a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 58,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l‐a reprezentat călătoriile în scop particular (42,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu‐se călătoriile pentru vacanţe (61,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,0%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7 %. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,6%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 54,0 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

 

 

Citiți și despre: