Stiri: Companii

Câţi bani au cheltuit turiştii străini în România, în prima parte a anului?

16.06.2016

Turiştii străini sosiți în România în primul trimestru al anului au cheltuit în medie 2684,9 lei de persoană, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Numărul total de nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică a fost de 414,0 mii, iar cheltuielile acestora s‐au ridicat în total la 1111,4 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenți în România în trimestrul I 2016 l‐a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri şi expoziții (63,3% din numărul total de turişti nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 64,0% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l‐a reprezentat călătoriile în scop particular (36,7% din numărul total de turişti nerezidenți), dintre acestea evidențiindu‐se călătoriile pentru vacanțe (61,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activități.

Cheltuielile pentru cazare

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenți în restaurante  şi baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 32,7%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 48,3% şi‐au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29% si‐au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (78,3% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,7%.