Stiri: Finante

Concediu 2020

Câţi bani au cheltuit turiştii străini în România, în primul semestru?

15.09.2015

Peste 970.000 de turişti români s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România, în prima jumătate din acest an. Peste 50% dintre aceştia au venit în ţara noastră pentru participarea la congrese, conferinţe sau cursuri.

Per total, turiştii străini au cheltuit, în perioada analizată, 2,58 miliarde lei, din care 54% au reprezentat costurile de cazare, conform datelor INS.

Astfel, turiştii stăini sosiţi în România au cheltuit în medie 2.650 lei de persoană.

„Afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de circa 60% dintre turiştii străini în România în prima jumătate a anului, cheltuielile acestora cumulând 65,1% din total”, precizează sursa citată.

Totodată, în primul semestru, călătoriile în scop particular, care includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, au fost alese de 40,7% din numărul total de turişti străini, iar din aceastea călătoriile pentru vacanţe au reprezentat 60,2%.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, procentul cea mai mare (54,1%) îl reprezintă cele pentru cazare, fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus, de către 93,4% dintre străini.

Cheltuielile în restaurante şi baruri au avut o pondere de 16,8%, iar cele pentru cumpărături de 12,2%. În plus, conform INS, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,8% au fost cheltuielile pentru achiziţionarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cele pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri – 34,5%.

Principalul mijloc de transport folosit de turiştii străini pentru a veni în România a fost avionul (80,2%), urmat de autoturisme proprii – 11,5%, autocare şi autobuze – 7,1% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc) – 1,2%.