Stiri: Finante

Platile online cu cardul 2020

Câţi bani cheltuie românii care îşi petrec vacanţele în străinătate?

19.07.2016

Românii care au călătorit în străinătate anul trecut au efectuat plăți cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei și au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat de Visa. Aşadar, comportamentul de plată al românilor este similar cu cel al străinilor care vin în România — valoarea medie a unei plăți cu cardul în străinatate este de 57 euro (254 lei), iar suma medie retrasă la ATM este de 182 euro (810 lei). În comparație, turiștii străini din România plătesc în medie cu cardul 53 de euro și retrag la ATM suma medie de 155 de euro.

„Turismul internațional, accesul la internet și la tehnologiile inovatoare au schimbat radical percepția și comportamentul consumatorului. Dacă înainte românii preferau să vină cu valută de acasă când călătoreau în străinătate, acum tot mai mulți aleg să plătească direct cu cardul în magazine și să retragă bani de la bancomate în țările de destinație, atunci când au nevoie de numerar. Anul trecut, românii care au călătorit în afara țării au realizat plăți cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei și au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei”, a spus Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Malta și Slovenia, Visa Europe.

De asemenea, conform studiului, numărul gospodăriilor care planifică cel puțin o călătorie în străinătate în fiecare an va crește până în 2025 cu aproximativ 35%, la peste 280 milioane de gospodării, iar cheltuielile anuale aferente se vor majora semnificativ, cu peste 50%, la 1.350 de miliarde de euro.

Cheltuielile anuale aferente călătoriilor în străinătate pentru o gospodărie vor ajunge în medie la aproape 4.800 de euro în anul 2025. Studiul Visa estimează că principalii factori care vor influența în următorii zece ani turismul la nivel global sunt dezvoltarea clasei de mijloc, extinderea accesului la internet, îmbunătățirea infrastructurii de transport și creșterea numărului persoanelor vârstnice care au mai mult timp pentru a călători.

„Vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turiști, iar cheltuielile în străinătate vor avea o pondere mai mare în veniturile gospodăriilor. Probabil, această categorie va fi formată din persoane mai în vârstă, originare din state emergente, care se vor diferenția foarte mult de profilul actual al călătorului”, a spus Wayne Best, economist șef al Visa Inc.

Gospodăriile cu un venit de cel puțin 18.000 de euro pe an generează peste 90% dintre cheltuielile turistice actuale la nivel internațional. Până în 2025, se estimează că aproape jumătate din totalul de gospodării la nivel mondial (945 milioane) se va apropia de acest nivel al veniturilor, ceea ce va stimula dezvoltarea turismului global și, implicit, creșterea cheltuielilor aferente, în special dinspre segmentul gospodăriilor de pe piețele emergente, cum ar fi China, Rusia și Brazilia.

Până în 2025, persoanele cu vârste peste 65 de ani vor face de două ori mai multe călătorii în străinătate, ceea ce înseamnă aproximativ 180 de milioane de călătorii. Studiul estimează că persoanele vârstnice își vor putea permite să plece în călătorii mai lungi, cu un confort sporit, la costuri mai mari. Printre alte tendințe ce vor lua amploare în viitor se numără și turismul medical, mai ales pentru populația în vârstă.