Stiri: Companii

Câţi bani cheltuie turiştii străini care vin în România?

19.09.2017

În primul trimestru al anului curent, turiştii străini sosiţi în România au cheltuit în medie 2199,4 lei/persoană, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul II 2017 a fost de 759,0 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1619,3 milioane lei.

În semestrul I 2017 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 1204,9 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2650,1 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul II 2017 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 58,6% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (70,0%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (51,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (83,5%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 19,2%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 43,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 33,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 33,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 50,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 30,3% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,2% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 9,2%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,8%.