Stiri: IT&C

Câţi bani alocă IMM-urile românești pentru soluţiile IT?

10.07.2014

La ora actuală, întreprinderile mici și mijlocii din România alocă până la 5% din cifra lor de afaceri pentru soluții IT, precum cele de tip ERP și CRM. Această sumă va avansa cu peste 35% în următorii cinci ani, fapt care arată un interes din ce în ce mai mare al IMM-urilor pentru IT, pe măsură ce devin conștiente că soluțiile software le pot asigura avantajul competitiv necesar în condiții dificile de piață, potrivit reprezentanții SoftOne România.

“De ce este totuși o diferență între marile companii, care folosesc pe scară largă soluțiile software pentru afaceri și cunosc foarte bine domeniul, și IMM-urile autohtone? Motivul a fost dictat, multă vreme, de puterea întreprinderilor mici și mijlocii, care nu își permiteau să investească bani, timp și resurse în astfel de soluții. Între timp, dezvoltatorii și furnizorii de IT au făcut și ei un pas înainte și, concomitent cu actualizări ale soluțiilor, au început să renunțe la modelul de business bazat pe licențe, îndreptându-se către un model care are la bază abonamentul lunar, mai la îndemâna companiilor mai mici, și către platforme mai accesibile, cum sunt cele de tip Cloud”, au explicat sursele citate.

Liviu Buligan, Executive Manager SoftOne România, a explicat că IMM-urile românești sunt în plin proces de educare în ceea ce privește, de exemplu, modul în care o soluție ERP poate ajuta o companie să crească și să aibă succes.

“Suntem bucuroși să vedem o îmbunătățire din acest punct de vedere de când ne-am lansat operațiunile aici. Companiile mici și mijlocii au început să investească în soluții care le pot asigura eficiență și dinamism, precum și costuri reduse. În acest context, o soluție ERP instalată pe o platformă Cloud devine esențială”, a continuat acesta.

Compania SoftOne Technologies a raportat o creștere de 300% a numărului de instalări în Cloud în primele cinci luni din 2014, în comparație cu aceeași perioadă din 2013, ajungând la peste 1.000 de instalări de acest tip.

Astfel, dintr-un număr de 12.000 de instalări, 40% sunt pe bază de abonament, dintre care 25% sunt în Cloud, și 60% presupun licențe.