Stiri: Sanatate

Câţi medici români au emigrat anul trecut în Germania?

10.06.2014

Exodul medicilor români în Germania a scăzut anul trecut, numărul celor care au emigrat în această ţară fiind cu aproximativ 32,4 procente mai mic decât nivelul din 2012, potrivit firmei de recrutare tw.con, care a analizat ultimului raport al Colegiului Medicilor Federal din Germania.

În ciuda acestei scăderi, medicii din România au rămas pentru al doilea an consecutiv cel mai mare grup de medici străini din Germania, unde lucrează un număr de 3454 de medici străini.

Astfel, în 2012, peste 800 de medici au plecat în Germania, în timp ce în 2013 doar aproximativ 550 s-au decis să emigreze în căutarea unor salarii mai bune și a unor clinici care să le permită profesarea meseriei la cele mai înalte standarde.

“Noi nu interpretăm numărul mai mic de medici români veniți în Germania ca fiind o îmbunătățire a situației din România sau un indicator pentru scăderea dorinței de a emigra, ci pur și simplu ca pe consecința unei saturări a pieței germane”, afirmă dr. Thomas Wendel, directorul firmei germane de recrutare tw.con.

Criteriile de selecție au devenit mai stricte

Conform datelor Colegiului Medicilor Federal din Germania, anul trecut, piața a solicitat cu 20% mai puțini medici străini decât în anul precedent, iar în aceste condiții și criteriile de selecție a candidaților au devenit mai stricte. Astfel, proaspăt absolvenții de facultăți de medicină și rezidenții fără suficientă experiență au întâmpinat probleme în ocuparea unui post în Germania.

“Dacă înainte medicii români trimiteau 10 candidaturi și primeau 7 oferte, în prezent, mai ales medicii fără experiență trebuie să scrie zeci de candidaturi ca să mai găsească un loc de muncă. Pe de altă parte, interesul Germaniei pentru medici rezidenți cu experiență și specialiști străini rămâne ridicat”, declară dr. Thomas Wendel.

Creștere a nevoii de forță de muncă în cabinete și policlinici

Specialiştii firmei de recrutare tw.con estimează o creștere a nevoii de forță de muncă în cabinetele și policlinicile germane, determinată de pensionarea specialiştilor în următorii ani. De asemenea, aceștia preconizează o scădere a cererii de medici străini în spitalele din Germania, ţinând cont de faptul că numărul medicilor care doresc să vină în această țară rămâne crescut, iar numărul celor care părăsesc Germania este sub nivelul anilor anteriori.

Raportul mai arată că alături de români emigrează în Germania și mulți greci, bulgari și unguri, iar începând cu 2012, când statul german a făcut posibilă obținerea dreptului de liberă practică pentru medicii din state non-UE, medicii arabi și sârbi reprezintă şi ei o concurență din ce în ce mai mare pentru români.