Slide

Stiri: Sanatate

Concediu paternal 2022.

Câţi părinţi români recoltează celule stem?

03.02.2017

Anual, în jur de 7% din noii părinţi din România recoltează celule stem din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor, un procent în permanentă creştere, deşi natalitatea este în scădere cu 4-10% de la an la an. Piaţa deja matură a ajuns la o cifră de 18 milioane euro, cu o creștere anuală de 5% ce se datorează atât campaniilor de informare, dar și accesibilității familiilor din România la acest tip de serviciu medical, conform Baby Stem, partenerul Seracell, banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al recoltării lunare și al eliberării totale de celule stem.

Compania estimează o creştere a pieţei în 2017, precum şi o orientare clară a părinţilor către băncile de top.

„Exista încă părinţi sceptici care nu au încredere în acest serviciu medical, fie prin prisma experienţelor nereuşite cu proceduri îngreunate şi incompletă sau din lipsă de informaţii. Cert este însă că au trecut 27 de ani de la primul transplant reușit cu celule stem recoltate din sângele ombilical, pacientul fiind acum complet sănătos. În același timp există 80 de boli grave standardizate, precum diverse tipuri de leucemie, cancer, etc, în care celulele stem au fost dovedite că dau rezultate. Noi înşine am avut un caz, chiar luna trecută, când sângele din cordonul ombilical pe care părinţii au ales să îl stocheze prin Seracell, partenerul Baby Stem, a fost eliberat pentru a fi utilizat în tratarea unor leziuni ale creierului. La nivel global, celulele stem s-au folosit la peste 30.000 de transplanturi, atât în rândul adulţilor, cât şi copiilor”, explică Alexandra Baban, director general Baby Stem.

Profilul părinților care optează pentru recoltare, este definit ca fiind reprezentat din cupluri cu un statut social mediu, care aleg să pună sănătatea copiilor lor mai presus de orice şi optează, pentru diverse pachete, în 80% din cazuri cu plata în două, zece, douăzeci și chiar treizeci de rate. Se remarcă o ușoară pondere în favoarea părinților trecuți de 30 ani în contactarea băncilor de celule stem.

„Avantaje precum procesarea celulelor stem în laboratoarele din Germania, pachetele la preţuri corecte, cu posibilitatea eșalonării ratelor, expertiza, dar și calitatea excelentă în recoltarea și stocarea celulelor stem, alături de proceduri extrem de transparente și consiliere telefonică sau online, fac diferența calitativă a serviciilor oferite şi au contribuit la acoperirea unei cote de 5% din piaţă în doar doi ani de la înfiinţarea Baby Stem”, adaugă Alexandra Baban.