Stiri: Finante

Termen depunere Declaratia Unica 2022

Câţi români au completat greşit Declaraţia Unică?

10.05.2022

Termen depunere Declaraţia Unică 2022. 7 din 10 dintre persoane au completat greșit Declarația Unică în ultimii doi ani, arată rezultatele unui studiu realizat în acest an de SOLO, primul serviciu digital de administrare a unui PFA, de la înființare până la facturare, contabilitate și depunere declarații.

Cele mai comune greșeli 

Cele mai comune greșeli întâlnite sunt cele de calcul sau neînțelegeri ale limbajului legislativ. Clienții SOLO s-au confruntat cu probleme precum: calculul greșit al plafonului pentru pensie și sănătate, încadrarea eronată la normă de venit versus sistem real, sau pur și simplu aplicarea incorectă a unor facilități fiscale. Cei mai mulți dintre aceștia vin din domenii tehnice și obișnuiau să își țină singuri contabilitatea.

Termen depunere Declaraţia Unică 2022. Amenzi

Cei care nu completează și nu depun declarația până pe 25 mai riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei, precum și penalități zilnice de 0.03% pentru întârzierile de plată.

Atunci când formularul pentru Declarația Unică conține erori, oamenii riscă să plătească mai mult. De exemplu, consultanții  din industria IT care sunt atât PFA-uri, cât și angajați cu normă întreagă se bucură de o reducere de 50% a normei în majoritatea regiunilor țării, de care mulți nu beneficiază.

Serviciile oferite de SOLO

În luna mai a acestui an, SOLO a lansat o platformă pentru completarea Declarației Unice 2021/2022, cu zero griji și zero erori. Serviciul se adresează celor care au venituri din PFA, PFI, chirii, dividende, investiții, criptomonede sau indemnizații și generează corect Declarația Unică în doar 2 minute. Primii 1.000 de utilizatori vor putea accesa acest serviciu gratuit.

“Tot ce trebuie să facă utilizatorii este să acceseze site-ul și să răspundă la câteva întrebări simple despre venituri. SOLO calculează taxele și impozitele și generează declarația unică pe care ulterior clienții noi o descarcă și o încarcă la ANAF în contul SPV (Spațiul Privat Virtual)”, declară Alexandru Anghel, CEO SOLO.

Utilizatorii sunt invitați să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit direct de pe platforma SOLO pentru a susține unul dintre cele 3 ONG-uri partenere:

  • Teach for Romania
  • Hospice | Casa Speranței
  • La Primul Bebe

Citeşte şi ANAF: Declarația Unică 2022 se depune până pe 25 mai 2022