Asigurari locuinte 2020

Câţi români au o asigurare pentru locuinţele lor?

18.07.2018

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – prezintă beneficiile fiecărui tip de poliță de asigurare a locuinței, obligatorie sau facultativă, mai ales în contextul recentelor fenomene atmosferice periculoase.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale reprezintă un produs de bază cu caracter obligatoriu, reglementat prin legislația națională și care prevede, de asemenea, riscurile pe care acest tip de poliță le acoperă (cutremure, inundații și alunecări de teren). Această asigurare are o componentă socială extrem de importantă, de aici rezultând și tariful său unic – 10 sau 20 de euro – pentru toate locuințele din orice județ al țării, indiferent de riscul la care acestea sunt cel mai frecvent expuse, sumele asigurate fiind în limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței.

Riscuri majore de inundaţii

Necesitatea asigurării obligatorii a locuinței este cu atât mai mare cu cât multe zone ale țării sunt expuse unui risc major de a fi puternic afectate de inundații, categorie de dezastre naturale care a cauzat cele mai multe daune avizate până în acest moment.

Sistemul de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale are așadar un caracter social, fiind bazat pe mutualizarea riscurilor și pe solidaritatea cetățenilor, adică un număr cât mai mare de locuințe asigurate.

Prin urmare, utilitatea asigurării obligatorii (polița PAD) în creșterea gradului de securitate socială pentru proprietarii de locuințe din România este evidentă.

De asemenea, pentru o protecție completă, acoperirea poliței obligatorii care are un caracter de bază poate fi extinsă prin accesarea unuia dintre numeroasele produse de asigurare facultativă a locuinței disponibile.

Prin intermediul unei astfel de polițe facultative, protecția locuinței devine completă: toate dependințele și construcțiile anexe ale unei gospodării pot fi reconstruite cu ajutorul despăgubirilor plătite de asigurători; oferă protecție suplimentară pentru cele trei riscuri de dezastre naturale – peste sumele asigurate prin polița obligatorie PAD; sunt acoperite și alte riscuri precum incendiul, explozia, fenomene atmosferice (de ex. furtuna, vijelia, grindina), apa de conductă/ inundația de la vecini, care au o incidență foarte ridicată; locuința este asigurată la valoarea ei reală, iar bunurile distruse din casă pot fi, de asemenea, despăgubite.

Doar 1,4 milioane de asigurări

Sunt aproximativ 8,9 milioane de locuințe în România și din păcate, la finalul lunii martie 2018 erau în vigoare 1.415.262 de polițe de asigurare facultativă a locuinței. Gradul de penetrare de doar 16% este extrem de mic dacă luăm în calcul riscurile la care este expusă o locuință, dar și gradul de penetrare mult mai mare atins în alte țări europene.

În cazul asigurărilor obligatorii de locuință (polițele PAD) gradul de penetrare este aproape la fel de mic: potrivit datelor PAID, la finalul lunii iunie 2018 erau 1.690.193 de polițe în vigoare, adică un grad de penetrare de 19%.

Conform unui studiu recent realizat de UNSAR asupra percepției consumatorilor privind asigurările obligatorii și facultative de locuințe, 8 din 10 respondenți afirmă că au auzit despre obligativitatea cetățenilor de a-și asigura locuința împotriva dezastrelor naturale prin polița obligatorie, PAD.

În opinia celor mai mulți dintre intervievați, factorii care i-ar motiva să-și încheie asigurarea obligatorie are legătură cu o mai bună informare (66%) și luarea unor măsuri pentru respectarea prevederilor legale privind aplicarea amenzilor de către primari (23%).

51% dintre cei chestionaţi sunt de părere că autoritățile locale (primării, consilii județene) ar trebui să se ocupe de informarea cetățenilor privind obligativitatea de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale.

 

 

 

 

 

Citiți și despre: