Stiri: Logistica

Câţi români deţin o maşină?

22.09.2015

Un sfert dintre locuitorii Capitalei conduc, în prezent, o maşină. La nivel naţional procentul este mai redus, respectiv trei din zece persoane conducând un autovehicul, indiferent că este personal sau de servici, Cea mai mare parte dintre şoferi (70%) sunt bărbați, potrivit unui studiu realizat Ipsos Research.

„1 din 4 bucureșteni conduce în prezent o mașină. Chiar dacă nu sunt neapărat șoferi, 40% dintre locuitorii Capitalei circulă cu mașina cel puțin săptămânal. Tot în intervalul unei săptămâni obișnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populația Capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre aceștia, iar taxiul de 10%”, precizează sursa citată.

În ciuda traficului, bucureștenii sunt cei care apreciază cel mai mult rolul mașinii de a economisi timp (13%), prin comparație cu rezultatul total la nivel de țară (3%).

În plus, 40% dintre români spun că mașina absolut indispensabilă sau că reprezintă o necesitate, în timp ce 3 din 10 au definit-o drept o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemână. Circa 10% dintre români văd autovehiculul ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).

Pentru 5% dintre români, mașina este însă cel mai important lucru din viața lor. Acest lucru este valabil, în special, pentru tinerii șoferi cu vârste între 18 și 24 de ani, în rândul cărora procentul celor care nu pot trăi fără maşină crește la 11%.