Slide

Stiri: Companii

Câţi români lucrează în sectorul serviciilor pentru afaceri?

09.10.2015

Sectorul serviciilor pentru afaceri din România este extrem de competitiv și reprezintă una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din ţara noastră, în ultimii 10 ani. Totodată, această industrie deţine o contribuție importantă la exporturi și un impact puternic pe piața locală a muncii.

Sectorul economic de servicii pentru afaceri a avut în ultimii 10 ani o creştere extrem de importantă a numărului de angajaţi. La ora actuală, conform datelor Asociației Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), în această industrie lucrează peste 60.000 de profesioniști

Anul trecut, profesioniștii din acest domeniul reprezentau 1,9% din populația activă a țării, iar industria a contribuit cu 1,4% la PIB-ul României.

În plus, companiile din domeniu estimează o creștere de peste 60% a numărului de angajați până în 2017, conform unui studiu realizat de KPMG, pentru ABSL România.

Un sfert dintre profesioniști sunt angajați în servicii de IT, aproape aceeași pondere în externalizarea operațiunilor clienților, iar 50% în servicii financiare și de contabilitate, resurse umane și altele.

Afacerile din industria serviciilor pentru afaceri au depășit 1,5 miliarde de euro în 2014, din care 45% a fost generate de cele 29 de companii membre ABSL, care au raportat o cifră de afaceri de 675 milioane euro.

În plus, valoarea totală a investițiilor în comunitatea locală, prin programe de educație sau responsabilitate socială, depășește 600.000 euro,

“ABSL susține constant expansiunea industriei serviciilor pentru afaceri și transformarea sa într-un domeniu strategic pentru economia autohtonă prin atragerea de noi investitori și dezvoltarea unei colaborări strânse la nivel de industrie, bazată pe schimbul reciproc de expertiză și bune practici. Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri este este unul dintre cei mai importanți angajatori din România, cu un număr de 60.000 de profesioniști în industrie, în prezent. Analiștii estimează o creștere până la 150.000 – 300.000 de angajați în următorii 5 ani”, a declarat Florin Grama, președintele ABSL România.

Studiul mai arată că o mare parte dintre companiile din această piaţa au intenția de a-și extinde activitatea în următorii doi ani. Aproximativ 50% dintre acestea au în vedere oferte de servicii noi clienților existenți sau potențiali, în timp ce 18% doresc să își extindă activitatea oferind aceleași servicii clienților noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea și optimizarea activităților curente.