Stiri: Sanatate

Cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş: S-a găsit E.coli într-un lot de brânză de vaci

01.03.2016

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor bebeluşilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Astfel, în urma datelor parțiale furnizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA), care confirmă prezența bacteriei Escherichia -Coli, subgrupa O26, într-o serie de eșantioane prelevate de pe raza județului Argeș şi într-o gospodărie din județul Bacău, echipe mixte ale Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) și ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), din județele menționate, vor continua acțiunea de control.

Inspectorii DSVSA, alături de cei ai DSP, vor verifica tot lanțul de producție al agentului economic unde au fost depistate nereguli.

Verificările vor fi extinse la toate capacitățile de producție care s-au aprovizionat cu materie primă de la aceeași sursă.

Totodată, sub coordonarea ANSVSA, echipele mixte DSVSA și DSP vor verifica sursele de aprovizionare pentru fabricarea produselor lactate la nivelul județului Argeș, în vederea identificării unor eventuale cazuri similare, urmând a dispuse măsurile ce se impun.

Dintre cele 194 de eşantioane analizate până în prezent a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

– probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.