Stiri: Companii

Angajari Romania 2021

Angajaţii români se tem de creşterea cazurilor de COVID-19

03.08.2020

Cazuri de COVID-19. Peste jumătate (55%) dintre angajaţii români se declară foarte îngrijoraţi de creşterea numărului de coronavirus. Însă, ei nu consideră că ar trebui reintrodusă starea de urgenţă, arată un studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (47%) sunt de părere că o nouă stare de urgenţă ar distruge economia. De asemenea, alţi 10% spun că situaţia nu este încă atât de gravă.

Cazuri de COVID-19. Este nevoie de măsuri drastice

36% dintre angajaţii români consideră, însă, că e nevoie de măsuri mai drastice pentru a limita răspândirea virusului.

Creşterea numărului de cazuri de Covid-19 din ultima lună este cauzată de nerespectarea regulilor de igienă şi distanţare socială, consideră 58% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs şi doar 15% cred că de vină ar fi autorităţile, care nu au impus reguli mai stricte şi nu au asigurat respectarea lor. În acest context, 61% dintre angajaţii români se aşteaptă ca numărul de cazuri active să crească în continuare.

Cazuri de COVID-19. Ce măsuri iau angajaţii?

Majoritatea angajaţilor spun că iau măsuri proprii de precauţie atunci când ies din casă sau merg în spaţii închise:

  • poartă mască (84%)
  • se spală des pe mâini (73%)
  • evită locurile aglomerate (70%)
  • îşi dezinfectează mâinile ori de câte ori intră în contact cu obiecte sau suprafeţe din afara casei (63%)
  • evită să atingă nasul, gura şi ochii cu mâinile nedezinfectate (58%)

Cazuri de COVID-19. Reguli impuse de companii

Şi companiile continuă să impună reguli pentru a preveni răspândirea virusului şi iau măsuri pentru protecţia angajaţilor. Astfel, 55% dintre respondenţii la sondajul BestJobs consideră că angajatorul le oferă măşti şi dezinfectanţi şi impune folosirea lor. 39% menţionează dezinfectarea mult mai frecventă a spaţiului de birouri. În acelaşi timp, doar 37% spun că le este verificată temperatura corporală la intrarea în sediul companiei, iar 28% subliniază că angajatorul permite accesul unui număr limitat de angajaţi la birou, pentru a respecta regulile privind distanţarea.

Şi apariţia unor cazuri confirmate de Covid-19 în rândul colegilor de serviciu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru doar aproximativ 10% dintre participanţii la sondajul BestJobs.

Cazuri confirmate în companii

Aproape 82% dintre ei spun însă că în compania pentru care lucrează nu a fost confirmat niciun caz până acum, iar în cazul a 9% dintre respondenţi, au fost depistate doar unul-două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în companie. Puţin peste 4% vorbesc despre trei-patru cazuri, iar sub 3% susţin că au fost cinci-zece cazuri în firmă.

Citeşte şi Vinurile Adamclisi, certificate de Comisia Europeană