Un nou acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să aprofundeze accesul UE pe piața SUA, dar nu trebuie să submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, au spus deputații europeni din comisia pentru comerț internațional în propunerile de recomandări votate joi.
Conform acestora, instrumentele pentru rezolvarea disputelor între investitori și state trebuie reformate și îmbunătățite.
Recomandările făcute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), aprobate în comisia parlamentară cu 28 de voturi la 13 și 0 abțineri, trebuie să fie aprobate de plen.
PIB-ul Uniunii ”depinde foarte mult de comerț și export”, de aceea un acord ”bine făcut” cu SUA ar putea crește contribuția industriei la PIB-ul UE cu 15- 20% până în 2020, iar firmele UE, în special cele mici, mijlocii și microîntreprinderile, ar putea beneficia de o piață de 850 milioane de consumatori, se arată în text.
Pe de altă parte, rezultatele unui alt studiu sunt contradictorii, arătând că beneficiile reale ale TTIP pentru economia UE sunt dificil de evaluat, arată deputații. De aceea, ei subliniază că negocierile trebuie să fie transparente, pentru a putea duce la un acord ”ambițios”, dar ”echilibrat”, cu beneficii împărtășite de toate statele membre UE, ducând la ”un mediu economic eficient și favorabil competitivității” și eliminând barierele comerciale non-tarifare. Trebuie garantate un nivel înalt de protecție pentru consumatorii UE, pentru datele lor, sănătate și siguranță, iar dumpingul social, fiscal și de mediu trebuie prevenite, mai arată deputații.
În plus, în încercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui, totuși, să negocieze o ”listă exhaustivă” a ”produselor agricole și industriale sensibile” care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comercială sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranziție, spun deputații europeni.
Ei cer negociatorilor UE să „facă toate eforturile„ pentru a introduce ”o clauză de siguranță”, rezervându-și dreptul de a închide piețele pentru produse specifice în cazul unor importuri care amenință să afecteze serios producția internă de alimente.
Deputații mai cer Comisiei Europene să încurajeze Statele Unite să ridice interzicerea importurilor de carne de vită din UE și să introducă o protecție puternică pentru sistemul de origine geografică utilizat în UE.
În plus, negociatorii trebuie să țintească spre eliminarea procedurilor excesive de verificare a importurilor din motive de sănătate alimentară și a plantelor, ”recunoașterea reciprocă a standardelor echivalente” fiind necesară, spun deputații. Totodată, standardele UE trebuie asigurate în zonele în care cele ale SUA sunt ”foarte diferite”, de exemplu pentru autorizarea produselor chimice, clonare și produse chimice cu disruptori endocrini. ”Principiul preventiv” al UE trebuie respectat, mai spun deputații.