În ciuda crizei, românii nu au renunţat în ultimii ani să consume băuturi răcoritoare, piaţa sucurilor din România avansând de la 4,81 miliarde lei în 2010 la 5,04 miliarde lei în 2014, ultimul an calendaristic pentru care există cifre oficiale.
„Vă mai aduceţi aminte de Brifcor, de Cico, oranjadă şi siropurile cu sifon de pe vremuri? Sucurile cu care românii se răcoreau acum 20 de ani au dispărut din magazine, fiind înlocuite de Coca Cola, Pepsi, Fanta, Sprite etc. Chiar dacă Pepsi are o tradiţie mai îndelungată în România, fiind considerată pe vremea lui Ceauşescu drept ‘sărutul Occidentului”, Coca Cola a reuşit să o depăşească în preferinţele românilor, reuşind să acapareze mai mult de jumătate din piaţă”, se arată într-o analiză Keyfin.
Singurul an în care producătorii de astfel de băuturi au raportat un recul a fost 2011. În acel an, afacerile companiilor din domeniu au scăzut puternic, cu aproape 2 miliarde de lei, la 3,16 miliarde lei.
Afacerile Coca-Cola
În toţi aceşti ani, cel mai important jucător din ţara noastră a fost Coca-Cola HBC România SRL, producătorul mărcilor Coca-Cola, Fanta, Sprite, Dorna, Dorna Izvorul Alb, Poiana Negri şi Nestea.
Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 1,75 miliarde lei în 2010 la 1,83 miliarde lei, anul trecut, vânzările producătorului reprezentând mai mult de 70% din piaţă. În plus, Coca Cola HBC România este şi cea mai profitabilă firmă din acest sector, reuşind să obţină anul trecut un profit de 102 milioane lei, în creştere cu aproape 20 milioane de lei faţă de 2013, însă în scădere cu aproape 80 milioane lei faţă de cifra înregistrată în 2010.
Pe locul al doilea în topul celor mai importanţi jucători din piaţa băuturilor răcoritoare s-a situat în ultimii cinci ani îmbuteliatorul mărcilor Pepsi, 7UP, Prigat, Lipton, Mountain Drew, Quadrant Amroq Beverages SRL, firmă preluată de PepsiCo. Afacerile companiei s-au menţinut relativ stabile în ultimii cinci ani, în jurul nivelului de 600 milioane lei.
Clasamentul este completat de Romaqua Group SA, compania care produce, printre altele, apele minerale Borsec, Aquatique şi Stânceni, alături de sucurile Giusto şi Quick Cola.
Românii şi-au temperat cumpărăturile
“Piaţa băuturilor răcoritoare a reuşit să îşi revină în ultimii ani după şocul din 2011. A fost anul în care, pe fondul creşterii TVA şi scăderii puterii de cumpărare, românii şi-au temperat cumpărăturile, fapt relevat în mai toate statisticile ce ţin de consum”, afirmă analiştii de la KeysFin.
Cifra de afaceri companiei a evoluat de la 550 milioane lei în 2010 la 560 de milioane lei în 2014, cu un record de afaceri în 2012, anul în care a depăşit pentru prima dată bariera de 600 milioane lei, apropiindu-se de nivelul îmbuteliatorul mărcilor Pepsi.
Topul celor mai importanţi jucători din piaţa băuturilor răcoritoare este completat de Tymbark Maspex România SRL, European Drinks, Rio Bucovina SRL, La Fântâna SRL, Euroavipo SA, Perla Harghitei SA şi Rieni Drinks SRL, cu afaceri totale ce au depăşit 8,7 miliarde lei în 2014.-20-10
.
Promovarea
„Evoluţia afacerilor din sector mai arată un fapt interesant. Cine a investit masiv în promovare în aceşti ani a reuşit să îşi crească cifra de afaceri, iar cel mai relevant exemplu îl constituie Coca Cola. Un business construit pe coordonate publicitare extrem de solide care a reuşit să se împună într-o piaţă în care oferta este foarte diversificată. Spoturile radio şi TV, campaniile de promovare indoor şi outdoor, asocierea cu diverse evenimente, practic prezenţa activă în toate mediile sociale au impus Coca Cola drept principala băutură răcoritoare din România. O demonstraţie de marketing care a dovedit, dacă mai era nevoie, că publicitatea este esenţială într-o piaţă în care comportamentul de consum ţine în mare parte de impuls”, afirmă cei de la Keysfin.
În primul rând, comportamentul de consum al românilor ţine de tradiţie şi mai puţin de alte coordonate, cu ar fi conţinutul caloric. Faptul că Coca Cola este cea mai vândută băutură răcoritoare din România dovedeşte că pentru consumatori este esenţial în primul rând gustul şi prea puţin cantitatea de zahăr pe care o ingerează cu această ocazie.
“Este şi motivul pentru care Coca Cola dar şi celelalte companii, precum PepsiCo, insistă pe asocierea consumului de băuturi răcoritoare cu tradiţia. Să bei o cola la masă, la terasă, în diverse medii sociale este sugerată ca un exerciţiu social asociat cu comunicarea, cu relaţiile interumane”, afirmă cei de la KeysFin.
Conţinutul caloric
Totuşi, abia în ultimii ani, jucătorii din piaţă au început, timid, să promoveze trendul healthy, asociat unor băuturi răcoritoare cu conţinut caloric redus, light, din ingridiente naturale.
“Comportamentul de consum al românilor legat de băuturile răcoritoare este unul bine definit din acest punct de vedere. Dacă în privinţa produselor alimentare, românii sunt tot mai atenţi la calitatea şi conţinutul caloric al acestora, în privinţa băuturilor răcoritoare dar şi în piaţa berii, comportamentul este încă unul rigid, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Occident’, mai comentează aceştia.
Din evoluţia rezultatelor financiare rezultă un trend care începe să se contureze tot mai puternic.
“2015, cel mai secetos din ultimii 30 de ani, se anunţă a fi cel mai profitabil pentru producătorii de băuturi răcoritoare”, afirmă analiştii de la KeysFin, care consideră că piaţa va înregistra un avans sensibil, între 15-25%, influenţată în mod semnificativ de reducerea TVA.