Ce beneficii primesc angajații români de Crăciun?

22.12.2014

Companiile din ţara noastră au preferat să acorde și în acest an beneficii în bani și în natură cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Tipul acestora a variat în funcție de impozitele și contribuțiile pe care angajatorii au fost sau nu dispuși să le plătească, conform unui studiu realizat de compania de externalizare şi consultanță în afaceri Accace.

„Este evident că beneficiile în natură sunt cea mai des aleasă variantă de către organizații, deoarece cu ocazia Crăciunului acestea au posibilitatea de a acorda un tip de beneficiu în natură nesupus impozitului pe venit și contribuțiilor sociale. Este vorba despre cadourile oferite de angajatori în bani și în natură, în beneficiul copiilor minori ai angajaților, în limita a 150 de lei”, a precizat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

În plus, există o opțiune minim taxabilă, respectiv tichetele cadou, acestea fiind supuse doar impozitului pe venit. În majoritate, celelalte beneficii în natură se supun tuturor contribuțiilor sociale și impozitului pe venit, astfel că nu reprezintă o variantă atractivă pentru niciuna din părți – angajat sau angajator.

Nivelul de satisfacție adus de beneficiile oferite

Când vine vorba de beneficiile în bani, acestea se traduc în bonusuri sau prime și sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, atât la angajat cât și la angajator, astfel că generează cele mai mari costuri dintre cele două categorii.

„Un alt aspect important este identificarea nivelului de satisfacție adus de fiecare dintre cele două categorii de beneficii în rândul angajaților. Întâlnim din ce în ce mai des organizații care sunt atente la nivelul de satisfacție pe care beneficiile oferite angajaților îl aduc, mai degrabă decât să abordeze principiul oferirii unui singur tip de beneficiu tuturor angajaților”, a adăugat Maria Cojocariu.

Potrivit ei, un specialist în zona de compensații și beneficii ar trebui să privească din două perspective acest subiect, în egală măsură din cea a organizației pe care o reprezintă (perspectiva avantajoasă din punct de vedere al costului) și cea a angajatului în cadrul respectivei organizații (perspectiva beneficiului extra-salarial, cu ocazia Crăciunului).

Cel mai votat beneficiu

Astfel, în companiile puternic tehnologizate, unde sistemele de HR permit, se organizează campanii prin care angajații pot alege dintr-o listă de beneficii propuse de către companie, pe acela pe care și-l doresc cel mai mult. În baza rezultatelor, compania ia o decizie, luând în considerare cel mai votat beneficiu.

Într-o situație ideală, avantajele în natură s-ar acorda nominal, în funcție de rezultatele chestionarelor folosite în procesul de mai sus, ținând cont de așteptările și preferințele fiecărui angajat, bineînțeles respectând bugetul alocat de organizație pentru această activitate. Această practică ar garanta un nivel de satisfacție de 100% în rândul angajaților și un nivel de implicare a acestora la fel de ridicat.

„În realitate însa, identificarea nevoilor la un nivel atât de detaliat este foarte greu de realizat și necesită timp și energie din partea tuturor. Dificultatea logistică, alături de costul ridicat generat de o astfel de evaluare, nu face din această propunere o soluție eficientă sau preferată de angajatori, de aceea ei aleg  să rămână la modelele clasice de beneficii”, a încheiat reprezentanta Accace.

Citiți și despre:

  • Ce beneficii oferă companiile angajaţilor de Crăciun?Ce beneficii oferă companiile angajaţilor de Crăciun? Primele de Crăciun sunt principalul beneficiu preferat de companiile și angajaţii din ţara noastră cu ocazia sărbătorilor de iarnă, potrivit unei analize realizate de General Human Resources. Pe locul doi se […]
  • Ce beneficii oferă companiile din România angajaţilor?Ce beneficii oferă companiile din România angajaţilor? Tichetele de masă, asigurările medicale sau concediul de odihnă suplimentar sunt principalele beneficii oferite de angajatorii din România, conform studiului "Beneficii acordate de angajatorii români […]
  • Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceriIdei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă nu trebuie să vă neglijaţi nici partenerii de business şi nici angajaţii. Trebuie să le transmiteţi şi acestora, aşa cum […]
  • Câte companii acordă angajatelor tichete cadou de 8 Martie?Câte companii acordă angajatelor tichete cadou de 8 Martie? Din ce în ce mai multe companii aleg să ofere angajatelor tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie. Astfel, volumele de tichete cadou oferite cu această ocazie au avansat cu 50%, în 2014, iar circa 45% […]
  • Ce cadouri îşi doresc românii de Crăciun?Ce cadouri îşi doresc românii de Crăciun? Românii îşi doresc să primească de Crăciun bunuri materiale, în rândul celor mai dorite cadouri fiind telefoanele mobile, tabletele, televizoarele și hainele, dar aceștia ar vrea ca Moș Craciun să le aducă […]