Stiri: Constructii

Ce buget alocă românii pentru cumpărarea unei locuinţe?

18.12.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 9 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2900

Cei care doresc să cumpere o locuinţă în Bucureşti sunt, la ora actuală, interesaţi mai mult de confort și de calitate decât de preț, conform unei analize realizate de HomeFinders. În plus, cei mai mulți cumpărători au un buget de achiziție cuprins între 70.000 și 100.000 de euro și vârste cuprinse între 25 și 45 de ani.

„În prezent, acești cumpărători acordă o atenție mai mare poziționării locuinței, calității construcției și finisajelor. Uneori, ei sunt dispuși să renunțe la o locuință cu un preț foarte accesibil în favoarea alteia care le întrunește criteriile legate de poziționare, compartimentare și calitate a construcției. Unul dintre cele mai importante lucruri pe ei le așteaptă de la o locuință este confortul și sunt mai dispuși decât în trecut să-și mărească bugetul de achiziție pentru a găsi proprietatea pe care și-o doresc”, explică reprezentanţii HomeFinders.

Aceste persoane care sunt interesate de achiziția unei locuințe din segmentul de piaţă mediu sunt, de regulă, aflate la prima achiziție și uneori la a doua achiziție, determinată de necesitatea unui spațiu mai mare. În peste 70% din cazuri, cumpărarea locuinţei este realizată, parțial sau integral, cu ajutorul unui credit imobiliar standard.

Pentru aceștia, accesul la mijloacele de transport în comun este un criteriu esențial în alegerea viitoarei locuinţe, precum și apropierea față de puncte de interes: loc de muncă, grădiniță, școală, parc etc. Din acest motiv, zonele de interes sunt cele semicentrale, centrale și de nord, iar Tineretului este unul dintre cele mai căutate cartiere.

Peste 60% din cumpărători cumpără un apartament într-un bloc vechi, construit după anul 1977, iar un procent de 40% dintre cumpărători se orientează către apartamente aflate în blocuri construire după anul 2000. Cel mai căutat tip de apartament este acela de trei camere, situat la un etaj intermediar.