Finante

Ce cadouri de Crăciun oferim colegilor şi partenerilor de business

01.12.2015

Cadourile reprezintă o metodă bună de a îmbunătăţi relaţiile de la locul de muncă şi cele de afaceri. Nu mai este mult şi vine Crăciunul, magazinele se aglomerează şi toată lumea este în căutare de cadouri. Perioada Crăciunului este mereu un prilej de bucurie, însă şi unul de alergătură.  Pe lângă darurile făcute familiei, prietenilor şi celor apropiaţi, cel mai greu este să alegem cadouri pentru colegii de la muncă,pentru şefi sau pentru partenerii de afaceri.

Înainte de a oferi cadouri colegilor şi şefilor trebuie să vă interesaţi care este politica firmei sau a companiei pentru care lucraţi privind cadourile de Crăciun. Mai exact, trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi singura persoană care va oferi cadouri de Crăciun. Dacă nu faceţi acest lucru, riscaţi să vă puneţi într-o poziţie inconfortabilă, în momentul în care începeţi să împărţiți cadourile şi toată lumea se uită ciudat la acest mic spectacol. Însă, în ceea ce piveşte partenerii de afaceri trebuie să le oferiţi ceva.

Deseori ne confruntăm cu lipsa inspiraţiei pentru alegerea unui cadou business şi mereu trebuie să fim atenţi ca darurile oferite să fie percepute ca o mică atenţie oferită celor cu care colaborăm, celor care ne ajută în plan profesional. Trebuie, aşadar, să respectăm o etichetă de business, care dacă este încălcată ne va afecta pe viitor, atât în relaţia cu partenerii de afaceri, cu şefii, cât şi relaţiile cu colegii sau subalternii.

 

Trebuie însă să fiţi mereu atenţi când oferiţi cadouri la locul de muncă sau partenerilor de afaceri. Există o serie de reguli pe care trebuie să le respectaţi, astfel încât să nu vă puneţi nici pe dumneavoastră, nici pe cei cărora le oferiţi cadourile într-o situaţie jenantă.

 

Aşadar, care sunt cele mai indicate cadouri corporate pe care să le oferim de Crăciun?

 

Cum alegem cadourile pentru colegi?

De obicei, am ajuns să petrecem la birou mai mult timp decât acasă şi, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care alegem să le facem colegilor cadouri de Crăciun. Dacă firma în care lucraţi are 100 de angajaţi nu este cazul să cumpăraţi cadouri pentru toată lumea. Puteţi să vă limitaţi doar la colegii din acelaşi departament.

 

Înainte să începeţi să alegeţi cadourile este important să vă stabiliţi un buget fix, pe care nu ar fi indicat să îl depăşiţi

 

Înainte de a lua o decizie, ar fi bine să vă stabiliţi un buget fix din care să nu ieşiţi. În plus, nu trebuie să faceţi diferenţe între colegi, în sensul că nu puteţi să le oferiţi unora un cadou scump, în timp ce anumitor persoane să le oferiţi doar ceva simbolic. Pentru a nu crea discuţii inutile la locul de muncă, puteţi alege acelaşi cadou pentru toţi colegii bărbaţi şi acelaşi dar pentru colegele femei.

Dacă vine vorba de colegi, cel mai indicat ar fi să vă limitaţi la cadouri simple dar vesele. Puteţi astfel alege orice, începând de la decoraţiuni de Crăciun, accesorii de birou, rame foto până la cărţi sau agende.

Aceste reguli puteţi să le aplicaţi şi în cazul subalternilor.

Idei de cadouri pentru şefi

Cât vine vorba de şefi, lucrurile se mai complică puţin. Nu avem cum să le oferim aceleaşi cadouri pe care le-am dat colegilor,  trebuie să fie puţin mai mult, însă nu cu mult, pentru că gestul nostru ar putea fi interpretat ca o încercare de linguşire.

Scopul cadoului nu este să ne dăm bine pe lângă şef, ci să aducem o atmosferă plăcută şi festivă în perioada sărbătorilor de iarnă. Totuşi, trebuie ca darul să fie ales cu gust. Nu vă puteţi permite să îi luaţi un cadou doar pentru a bifa că aţi făcut şi acest lucru.

O idee bună ar fi ca pentru şefi să luaţi cadourile la comun, toţi colegii, astfel încât să nu se creeze vreo situaţie neplăcută în care vreun coleg nu a avut inspiraţie să ofere un cadou sau să existe diferenţe prea mari între bugetele alocate de către angajaţi.

 

Un cadou pentru şef trebuie să fie unul business, de calitate, care să îi confirme statutul pe care îl are

În mod normal, un cadou pentru şef trebuie să fie unul business, de calitate, care să îi confirme statutul pe care îl are.

Pe lângă acest lucru, pentru a avea un impact, cadoul trebuie să fie pe gustul lui. Aşadar, discutaţi cu colegii dumneavoastră şi analizaţi care sunt preferinţele şefilor.

Prin urmare, puteţi alege obiecte pentru birou, un stilou, un toc de ochelari, dacă este cazul, un joc de şah, un port visit card de piele. O idee bună ar fi să vă gândiţi la pasiunile lui din timpul liber şi să alegeţi un cadou în acest sens.

Nu ar fi indicat să oferiţi şefului drept cadou un ceas de mână. Deşi par practice, ceasurile sunt văzute drept cadouri foarte personale. În plus, preţul unui astfel de produs de calitate este destul de ridicat. Aşadar, riscaţi să daţi greş şi nu ar fi indicat. O altă idee neinspiară ar fi hainele. Nici o sticlă de vin nu ar fi bine să îi oferiţi, întrucât poate naşte anumite idei preconcepute, iar în cazul şefilor femei nu ar fi bine să alegeţi bijuterii, tot din motivul că acestea sunt cadouri personale.

Partenerii de afaceri

Cadourile corporate de Crăciun reprezintă o modalitate bună de a îmbunătăţi relaţiile cu partenerii de afaceri, de a atrage noi clienţi şi pentru a vă arată mulţumirea pentru colaborarea avută. De asemenea, acest cadou de Crăciun poate transmite un mesaj foarte important, că sunteţi interesaţi să continuaţi colaborarea şi în anul viitor. De asemenea, cadoul poate atrage atenţia asupra firmei tale într-un mod plăcut, festiv.

 

Un cadou de Crăciun poate transmite un mesaj foarte important, că sunteţi interesaţi să continuaţi colaborarea şi în anul viitor

 

În ceea ce priveşte partenerii de afaceri, lucrurile sunt mai simple. Nu se recomandă să fie oferite daruri amuzante sau prea ieşite din comun, în condiţiile în care relaţia cu aceştia este una destul de strictă.

Prin urmare, nu este cazul să deveniţi neconvenţionali. Cel mai indicat ar fi să alegeţi un coş tradiţional de Crăciun. Nici în acest caz nu este bine să faceţi diferenţe, chiar dacă cu unii parteneri de business avem o relaţie contractuală mai extinsă.

În plus, cadourile corporate trebuie să fie în concordanță cu cifra de afaceri şi profitul pe care compania dumneavoastră îl înregistrează în anul ce tocmai se termină.