Slide

Stiri: Constructii

Ce criterii influeţează preţul unui apartament?

18.12.2014

Poziţionarea blocului, vecinătățile, precum şi tipul de vedere pot determina creşterea prețului unui apartament în cadrul aceleiași zone cu până la 50.000 de euro, arată un studiu realizat de HomeFinders, care relevă şi faptul că prețurile locuințelor sunt dictate atât de factori generali, cât și de factori specifici fiecărei zone.

“Cumpărătorii au devenit din ce în ce mai atenți la detaliile unei proprietăți și vânzătorii au învățat să speculeze avantajele existente. Pe segmentul premium, o priveliște frumoasă poate ajunge să coste chiar și cu 50.000 de euro mai mult decât un apartament similar, cu vedere neobturată, dar obișnuită. ”, declară Matei Maloș, Managing Partner HomeFinders.ro.

Astfel, cel mai important criteriu în alegerea unei locuințe și în stabilirea prețului, indiferent de zonă, este poziția imobiluluiși vecinătățile.

În zona centrală, pe Bulevardul Unirii, în capătul vestic prețurile apartamentelor sunt cu până la 10% mai mari decât cele din blocuri situate în capătul estic, spre Piața Alba Iulia.

În zona Nerva Traian, prețul este influențat de tipul construcției. Astfel, cumpărătorii preferă apartamentele în construcțiile de tip monolit, care se găsesc pe Bd. Nerva Traian, Mircea Vodă și Octavian Goga, și sunt cu aproximativ 10-15% mai scumpe. Acest tip de construcție se regăsește, de regulă, în primul plan în cazul zonelor centrale, pentru blocurile situate pe bulevarde, în timp ce proiectele din planul doi sunt construite din prefabricate.

„Un alt criteriu important pentru cumpărători este tipul de vedere al apartamentului. În zona centrală,pe Bulevardul Unirii, cea mai mare parte a clienților preferă vederea stradală. Astfel, un apartament cu vederea la bulevard poate avea un preț cu până la 10.000 de euro mai mare decât un apartament similar, situat la același etaj, același bloc, dar cu vedere pe spate sau mixtă”, arată studiul citat.

În schimb, în zona 1 Mai, majoritatea cumpărătorilor preferă vederea pe spate.

Același criteriu este valabil și pentru zona Ștefan cel Mare, unde fiind vorba despre un bulevard  aglomerat, apartamentele cu vederea pe spate au prețuri cu 3.000- 5.000 de euro mai mari decât cele cu vederea stradală.

În zona de Nord a Bucureştiului, în Herăstrău, în cazul unui apartament de trei camere cu vedere la parc, prețurile pot să difere și cu 50.000 euro.

Stradal, pe Șoseaua Nordului, cu priveliște directă către Parcul Herăstrău, un apartament de trei camere de 100 de metri pătrați utili se poate achiziționa cu un preț începând cu circa 300.000 de euro. Pentru o locuinţă identică, dar cu vedere spre spate, prețul pornește de la 250.000 de euro.

Tot în această zonă, dar în planul doi, unde blocurile sunt mai îngrămădite și sunt rare proprietățile cu vederea liberă, un apartament similar se tranzacționează cu un preț mediu de 170.000 euro.

În Aviației, apartamentele aflate în apropierea stației de metrou au prețuri cu peste 10% mai mari decât în celelalte zone din cartierului. De asemenea, un apartament situat la etajul doi este cu 2-3% mai scump decât un apartament de la etajul unu sau trei, și cu aproximativ 10% față de apartamentele de la parter sau de la ultimul etaj.