Stiri: Companii

Ce destinaţii de schi preferă românii?

27.01.2015

Rânca este staţiunea de schi preferată de români, conform unui studiu realizat în luna decembrie de portalul de rezervari hoteliere HotelGuru.ro, din care reiese că în top-ul preferințelor populaţiei pentru vacanța de iarnă se află schiatul, iar 22% dintre cei intervievaţi au afirmat că vor alege destinații de schi pentru vacanța lor din această iarnă.

De asemenea, topul staţiunilor preferate este completat, pe locul al doilea, de Straja, urmată de Păltiniș, Vatra Dornei, Valea Prahovei şi, pe locul al şaselea destinaţiile din județele Harghita și Covasna.

1. Rânca

Stațiunea Rânca este situată pe versantul sudic al Munților Parâng, la circa 1.600 metri altitudine. Aceasta deţine un potențial excelent pentru sporturile de iarnă întrucât în Parâng ninge din luna septembrie, iar zăpada se menține până în luna mai. La ora actuală, staţiunea deţine șase pârtii de schi și o pârtie de săniuș (aproximativ 3,5 km de domeniul schiabil). În plus, accesul este facil, drumul fiind asfaltat până în stațiune și după.

2. Straja

Locul al doilea în topul preferinţelor românilor este ocupat de Straja, stațiune montană din județul Hunedoara. Aceasta se află la o altitudine de 1.445 metri şi la aproape 8 km de Lupeni (Valea Jiului). Staţiunea deţine 12 pârtii de schi amenajate (domeniul schiabil ajunge la 26 km), fiecare echipată cu instalații de transport pe cablu. În plus, cinci dintre ele au nocturnă, astfel se poate schia în orice moment al zilei, iar cea mai lungă pârtie are 8,1 km.

3. Păltiniș

Stațiunea montană Păltiniș, din judetul Sibiu, a fost fondată în anul 1894 şi se află la o altitudine de 1.442 m, deţinând două pârtii de schi. Este vorba de Oncești – 1,15 km lungime, cu nocturnă și telescaun și Dăneasa – 450 m lungime, cu teleschi. Există, de asemenea, și cinci pârtii pentru amatorii de schi-fond, iar accesul este foarte facil, distanța dintre Sibiu și stațiune (pe DJ 106) este de 32 km.

4. Vatra Dornei

Vatra Dornei este de departe cea mai cunoscută stațiune pentru practicarea sporturilor de iarnă din nordul Moldovei. Aceasta este celebră pentru că deține a doua cea mai lungă pârtie de schi din țară (Dealu Negru,de 3 km lungime), iar amatorii de schi au la dispoziție patru pârtii amenajate: Dealu Negru, Parc 1 și 2 (900 m și 550 m), dotate cu un baby-schi pentru copii și un teleschi, și Veverița (850 m).

5. Valea Prahovei

Valea Prahovei este cea mai populară zonă pentru practicarea schiului, stațiunea Sinaia fiind considerată cea mai bună pentru practicarea schiului.

Zona deţine per total 49 km de pârtii și trasee de schi, cea mai lungă pârtie fiind în Poiana Brasov, de aproximativ 5 km.

6. Județele Harghita și Covasna

Împreună, județele Harghita și Covasna au peste 13 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate. Dintre toate stațiunile „ținutului secuiesc”, cea mai cunoscută este Harghita Băi (1.350m), situată la poalele masivului Harghita– Ciceu. Stațiunea are șapte pârtii de schi.

O altă stațiune cunoscută este Harghita Mădăraș, cu patru pârtii amenajate, iar Izvorul Mureșului, Toplița, Băile Homorod, Balvanyos, Sovata, Ghelința și Comandău deţin împreună cu pârtiile enumerate mai sus 11,5 km domeniu schiabil.