Slide

Stiri: Finante

Ce efecte va avea reducerea TVA propusă în proiectul noului Cod Fiscal?

23.02.2015

Modificările propuse în proiectul noului Cod Fiscal au în vedere şi reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. În plus, se propune o cotă redusă de TVA de 9% la carne, peşte, legume şi fructe.

Măsurile sunt menite să susţină şi să impulsioneze economia, precum şi să determine o creștere a veniturilor clasei de mijloc, însă deși binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susține că îl poate recupera treptat începând cu 2015, conform EY România.

„După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se așteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit şi la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluții (nedeclarate) şi ne putem aștepta din nou la reduceri ale investițiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare.  Totuși, sperăm că aceste măsuri de relaxare fiscală, dacă vor fi adoptate, vor fi susținute şi de o intensificare a acțiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor şi taxelor”, a explicat Ioana Iorgulescu, Senior Manager, Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Conform acesteia, prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, peşte, fructe şi legume, România se alătură majorităţii statelor UE care au implementat o astfel de cotă, fiind în plus o măsură cerută şi așteptată de mediul de afaceri care ar putea crea o competitivitate reală în acest domeniul economic.

„Sperăm ca această reducere a cotei de TVA să aibă efectele așteptate şi din perspectiva bugetară – în principal reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului şi, implicit, creșterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodată, că se bazează pe o analiză a rezultatelor obținute ca urmare a reducerii în anul 2013 a cotei de TVA la pâine şi produse de panificație”, a încheiat Ioana Iorgulescu.