Minerit

Ce este chihlimbarul?

Ce este chihlimbarul?

01.10.2021

Contrar opiniei generale, chihlimbarul nu este cu adevărat o piatră, ci rășină fosilizată care poate avea o vârstă cuprinsă între 30 și 40 de milioane de ani. Ambra galbenă sau chihlimbarul este considerată a fi o piatră semiprețioasă. Vârsta acesteia este estimată la aproximativ 40 de milioane de ani. Chihlimbarul are culoarea galbenă, este transparentă, translucidă sau opacă, şi provine din rășina arborilor care, cu timpul, s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără a fi însă un mineral.

Pentru paleontologi, chihlimbarul deţine o importanță deosebită, ţinând cont de vechimea sa şi de modul de formare.

Chihlimbarul este o rășină fosilă care provine din unele specii de pin și are un colorit variat: galben, brun-roșcat sau verde-negru

Chihlimbarul nu este cu adevărat o piatră

Contrar credinței populare, chihlimbarul nu este cu adevărat o piatră. De fapt, este rășină fosilizată care poate avea o vârstă cuprinsă între 30 și 40 de milioane de ani. Această rășină se găsește, în general, în copacii veșnic verzi. Pietrele de chihlimbar mai tinere, care au un preţ mai mic, deţin o vechime mai mică de 100.000 de ani.

Chihlimbarul se găsește în multe locuri din întreaga lume, din Alaska până în Madagascar, dar cele mai mari zăcăminte exploatate pentru bijuterii și știință se află în Republica Dominicană, regiunea baltică a Europei și Myanmar.

Ambra galbenă se găsește în multe locuri din întreaga lume, din Alaska până în Madagascar. Cel mai mare zăcământ de chihlimbar din Europa se află în Spania, în peștera El Soplao.

Cel mai mare zăcământ de chihlimbar din Europa se află în Spania, în peștera El Soplao. De asemenea, ambra galbenă  se regăseşte şi în România, mai exact în satul Colți din judeţul Buzău.

Acolo există un tip de chihlimbar specific Munților Carpați, numit „rumanit”, şi are o culoare galben-verzuie.

Cât costă chihlimbarul?

Chihlimbarul are, la nivel mondial, un preţ cuprins între 1 şi 30 de dolari per carat. După culoare, în general, acestea sunt clasificate de la mai puțin la mai valoros: negru, roșu, galben sau auriu şi alb.

Cel mai rar chihlimbar este cel albastru. O proprietate fascinantă a chihlimbarului albastru este culoarea care se schimbă atunci când este pus sub o lumină fluorescentă.

Cel mai valoros este, însă, chihlimbarul roșcat. După aceea, urmează chihlimbarul auriu, care este mai valoros decât chihlimbarul galben.

Cel mai valoros este, însă, chihlimbarul roșcat, iar cel mai rar este cel albastru

Ce este chihlimbarul? Drumul Chihlimbarului

Chihlimbarul a fost considerat o piatră prețioasă încă din timpurile preistorice. El era folosit ca bijuterie sau obiect de cult, unele podoabe de chihlimbar din Egiptul Antic deţinând o vechime de peste 6.000 de ani.

Exploatarea și comercializarea acestei pietre semi-prețioase a început în neolitic. La nivelul Europei, începând din Antichitate, pe ruta Roma – Kaliningrad a fost creat aşa-numitul „Drum al chihlimbarului”.

Drumul Chihlimbarului era organizat, încă din Antichitate, pe ruta Roma – Kaliningrad

Chihlimbarul românesc

Chihlimbarul negru a devenit simbol pentru România după prezentarea la Marea Expoziţie Universală de la Paris din anul 1867.

Chihlimbarul românesc a fost descoperit în secolul al XIX-lea, primind denumirea de rumanit. În 1925, inginerul Dumitru Grigorescu a concesionat o parte din pământul din comuna Colți, judeţul Buzău, și a amenajat 39 de mine. În anul 1986 a fost închisă ultima mină, fiind interzisă exploatarea chihlimbarului.

În anul 1986 a fost închisă ultima mină, fiind interzisă exploatarea chihlimbarului în România

Din judeţul Buzău au fost extrase două bucăți impresionante de chihlimbar, una de 2, respectiv 3,5 kilograme. Acestea sunt expuse la Muzeul Chihlimbarului, care se află tot în comuna Colţi.

Ce este chihlimbarul? Legende locale

Una dintre legendele locale arată că pentru a găsi chihlimbarul, mai întâi trebuie să simți „chemarea” acestuia. Astfel, cei care îl caută vor descoperi locul unde se află. În plus, locul în care chihlimbarul a fost găsit nu trebuie dezvăluit nimănui pentru că nu îl vei mai găsi niciodată.

Vechile obiceiuri mai spun că chihlimbarul are proprietăți magice și tămăduitoare. Bijuteriile care conţin chihlimbar îndeplinesc rolul de amuletă protectoare.

Vechile obiceiuri mai spun că chihlimbarul are proprietăți magice și tămăduitoare, îndeplinind rolul de amuletă protectoare

Muzeul Chihlimbarului din judeţul Buzău

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău, a fost înființat în anul 1979. Muzeul a fost refăcut între 1980 și 1983. După aceea, acesta a fost modernizat şi redeschis în 2020. Muzeul cuprinde o mare varietate de exponate de chihlimbar, provenite din zăcămintele extrase din minele din împrejurimi sau din alte zone din Munții Buzăului.

Chihlimbarul de Buzău are o valoare importantă dată şi de cele 160 de culori și nuanțe de culori, predominant închise, de la roșu la negru

De asemenea, satul Colţi şi zonele din împrejurimi, în care se regăseşte chihlimbarul de Buzău, reprezintă o arie protejată de interes național. Aria rezervației deţine o suprafață de 2,52 hectare și se află la poalele Masivului Ivănețu (Subcarpaţii de Curbură) la o altitudine de 500-600 de metri.

Chihlimbarul de Buzău are o valoare importantă din punct de vedere calitativ, cât și prin cele 160 de culori și nuanțe de culori, predominant închise, de la roșu la negru. Mina Strâmba este cunoscută ca fiind una dintre cele mai productive.

Ce este chihlimbarul? Prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, rezervația Chihlimbarul de Buzău a fost declarată arie protejată

Conform Consiliului Judeţean Buzău, în cadrul muzeului se regăsesc pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop).

Aşadar, se poate spune că, în comuna Colți, dealurile ascund o adevărată comoară – zăcăminte de chihlimbar. Bătrânii spun că ar fi vorba de vorba de o „piatră magică”, care deţine nuanţe de culoarea focului şi a sângelui.

Citeşte şi Metalele preţioase, refugiul investitorilor în vremuri de incertitudine