Stiri: IT&C

Ce este Cyberbullying şi cum ne putem proteja copiii?

15.07.2015

Cyberbullying-ul sau hărțuirea prin intermediul internetului a devenit o problemă serioasă la nivel global. Unul din patru copii cu vârste între 12 și 17 ani a fost supus la agresiuni cibernetice sub o formă sau alta. Consecințele pot fi grave. Copiii devin retrași și secretoși, performanțele lor școlare sunt mai slabe și pot fi agresivi, deprimați, iar în anumite cazuri pot încerca să-și facă singuri rău.

Chiar dacă cei mici se confruntă cu astfel de situații, părinții trebuie să îi susțină în momentele în care au nevoie și să discute cu ei despre această problemă. Este esențial ca părinții să fie conștienți de ceea ce înseamnă agresiunile cibernetice și să învețe cum să le recunoască și cum să administreze situația.

Chiar dacă cei mici nu pot fi protejați de aceste amenințări, ei pot fi ajutați să le gestioneze mai bine. Experții Kaspersky Lab colaborează cu psihologi din întreaga lume pentru a oferi recomandări părinților despre cum să fie alături de copiii care au fost victime ale agresiunilor online.

„Este important ca părinții să înțeleagă că stabilirea unei relații de încredere și discuțiile sincere, din timp, sunt primii pași către rezolvarea unei situații de agresiune cibernetică. Ulterior este necesar ca părinții să analizeze situația și să stabilească strategiile de rezolvare a problemei și a stării emoționale a copilului”, a spus Lisa Wright, co-fondator al platformei educaționale împotriva agresiunilor cibernetice Webiket.com.

Astfel, este esențial ca părinții să fie alături de cei mici și să îi asculte, fără să îi judece. Părinții trebuie să fie înțelegători și să îi asigure pe copii că orice s-ar fi întâmplat și orice ar fi făcut, ei îi vor susține.

De asemenea, este important ca părinții să nu diminueze incidentul deoarece, pentru copiii lor, cele întâmplate pot părea foarte grave la momentul respectiv. Fiind într-o stare emoțională vulnerabilă, cei mici nu vor putea raționaliza evenimentul, așa că este recomandat ca părinții să le transmită că înțeleg gravitatea situației și faptul că sunt afectați.

După ce câștigă încrederea celor mici – lucru care poate dura ceva timp și care nu trebuie să fie forțat – părinții pot iniția discuția despre incident. Este important să îi lase pe cei mici să spună ceea ce simt, cu cuvintele lor.

„Cyberbullying-ul este un fenomen complex și necesită o abordare din mai multe perspective. Este important să se adopte măsuri care să țină cont de starea emoțională a copilului. Pe termen scurt, există sfaturi practice care să-i ajute pe cei mici în cele mai dificile momente. Însă, pe termen lung obiectivul este să-i ajutăm pe copii să fie mai rezistenți, să poată să treacă prin aceste experiențe sociale dificile fără a suferi daune psihologice. Primul si cel mai important pas este ca părinții să obțină încrederea celor mici, astfel încât aceștia să înțeleagă că problemele pot fi discutate și că împreună cu părinții pot dezvolta un plan de acțiune care să rezolve situația”, a afirmat Caron Mullen, psiholog specializat în agresiuni cibernetice.