Stiri: IT&C

Ce fac părinţii pentru a-şi proteja copiii în mediul online?

27.01.2016

Cu toate că peste jumătate (52%) dintre părinți cred că amenințările care îi pândesc pe copiii lor în mediul online sunt în creștere – de la cyberbullying la conținut inadecvat – puțin peste o treime (39%) le vorbesc despre posibile pericole, arată o nouă analiză Kaspersky Lab și B2B International.

Sondajul a arătat că un adult din cinci (20%) nu face nimic pentru a-și proteja copiii de amenințările de pe Internet, cu toate că un procent similar (22%) chiar și-a văzut copilul confruntându-se cu o amenințare în mediul online, inclusiv vizionare de conținut inadecvat, întâlnirea unor necunoscuți periculoși sau cyberbullying.

În plus, 53% dintre respondenți se tem, de asemenea, că Internetul le afectează sănătatea sau starea de bine a copiilor, într-un fel sau altul.

“Pentru mulți tineri, a devenit parte din rutină să folosească telefoane mobile și computere pentru a intra online, deseori fără să fie supravegheați de părinți sau atunci când sunt în afara casei”, spune David Emm, Principal Security Researcher at Kaspersky Lab.

O treime dintre părinți (31%) simt că nu au niciun control asupra a ceea ce văd sau fac cei mici în mediul online, dar aproape două treimi (61%) nu vorbesc cu copiii lor despre amenințările de pe Internet.

Atunci când se iau măsuri, ele sunt, în mare, ineficiente; de exemplu, 28% dintre respondenți spun că verifică istoricul de navigare pe Internet al copilului, deși până atunci mare parte din rău este posibil să fie deja făcut. Doar un sfert (24%) dintre aceștia au instalat un program de control parental.

“Studiul nostru arată că numeroși părinți simt că nu au nicio putere să controleze ce se întâmplă pe aceste dispozitive. Totuși, sunt multe lucruri simple și folositoare pe care părinții le pot face pentru a-i proteja pe tineri. Important este să îmbine măsuri practice, cum ar fi programe de control parental și păstrarea computerelor în zonele frecventate de toată familia, sau să aibă discuții cu copiii despre potențiale amenințări și cum să le facem față”, a mai afirmat David Emm.