Ce îi determină pe tineri să îşi dorească să devină antreprenori?

20.01.2016

Dorința studenţilor de a-și deschide propria afacere este strâns legată de trăirea nemijlocită a unei experiențe semnificative de muncă într-o organizație, arată un studiu efectuat în cadrul proiectului SIMACTIV, de integrare a studenților pe piața muncii, derulat de Grupul APT.

Dintre cei aproape 400 de studenți consiliați pentru carieră, jumătate au optat și pentru efectuarea de stagii de practică în cadrul Grupului APT și al companiilor partenere ale Grupului APT. În urma chestionării asupra interesului pentru o carieră în antreprenoriat, cele două segmente au răspuns cu totul diferit. Astfel, studenții care au fost consiliați, fără a efectua și un stagiu de practică, au demonstrat, în urma testelor vocaționale, interese antreprenoriale doar în proporție de 15%.

Chestionați înainte de consiliere, direct și explicit asupra opțiunilor pentru carieră, aceeași studenți au indicat doar în proporție de 10% dorința de a-și deschide propria afacere.

Jumătate dintre studenții de mai sus au fost, ulterior consilierii, integrați și în stagii de practică, de câte trei luni, în urma cărora, 44.9% au răspuns pozitiv la întrebarea legată de intenția antreprenorială.

Procentul studenților care au răspuns afirmativ la întrebarea legată de demararea unui business propriu, în funcție de tipurile de specializare urmata la facultate este:

– Medicină şi farmacie – 88.9%
– Inginerie civilă – 60.6%
– Psihologie şi științele educației – 56.8%
– Economie şi afaceri – 48.5%
– Informatică – 29.1%
– Biotehnologii – 23.1%
– Științe umane – 0.0%

Din punct de vedere al distribuției pe anii de studiu a studenților care intenționează să devină antreprenori, pentru studenții anului întâi există un procent de 48.7%, pentru cei din anul doi procentul este 37.5%, şi 50% pentru studenții anului trei.