Slide

Stiri: Energie

Investiție Transelectrica

Ce investiţii au făcut companiile de distribuție de energie și gaze?

21.04.2015

Companiile din sectorul distribuției de gaze naturale și electricitate nu doar că și-au îndeplinit în totalitate obligațiile de investiții asumate prin contractele de privatizare semnate cu statul român, ci chiar le-au depășit semnificativ.

Aceasta este concluzia Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, prezentată într-un raport transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul.

„Această recunoaștere oficială a eforturilor investiționale susținute realizate de către companiile din sectorul distribuției de energie și gaze ar trebui să pună punct acuzațiilor vehiculate în ultimii ani potrivit cărora operatorii din domeniu nu și-ar fi respectat obligațiile asumate pentru perioada post-privatizare”, afirmă membrii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Astfel, conform documentului menționat, investițiile companiilor ENEL Distribuție Muntenia Sud, ENEL Distribuție Banat, ENEL Distribuție Dobrogea, E.ON Distribuție Moldova, CEZ Distribuție, GDF Suez Energy Romania și E.ON Gaz Distribuție pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor au totalizat aproape 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depășire cu aproape 2,1 miliarde de lei a obligațiilor asumate prin contractele de privatizare. Astfel, în domeniul electricității, investițiile cumulate realizate în primii cinci ani de la privatizare au fost de peste 4,11 miliarde de lei, față de 2,61 miliarde de lei cât ar fi trebuit să fie investite conform obligațiilor contractuale. În domeniul gazelor, au fost realizate investiții de 1,87 miliarde de lei, față de cele 1,29 miliarde de lei care au fost obținute din majorarea capitalului social pentru finanțarea investițiilor cerute prin contractele de privatizare.

Rezultatele investiţiilor de până acum sunt confirmate inclusiv de cel mai recent raport ANRE privind calitatea serviciului de distribuţie, care evidenţiază o îmbunătăţire generală a SAIFI (indicele privind durata medie a întreruperilor în reţea) şi SAIDI (indicele privind frecvenţa medie a întreruperilor în reţea), atât comparativ cu anul 2012, cât şi faţă de anul 2008, de când se fac înregistrări.

„Sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii, iar companiile din domeniu își reafirmă angajamentul de a continua să depună eforturi susținute pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de distribuție și creșterea siguranței, dar și a calității serviciilor”, au spus reprezentanţii ACUE.

Conform acestora, pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite este nevoie de asigurarea unui climat economic și fiscal stabil, predictibil şi prietenos, care să ofere încredere pentru ca investiţiile să fie puse în aplicare.