Stiri: Economie

Ce job-uri caută românii în străinătate?

15.07.2014

În primele 6 luni ale anului, românii care au căutat un loc de muncă în afara țării au preferat să lucreze în domeniul hotelier-turism. Astfel, 34% dintre români au ales să lucreze în acest domeniu, în timp ce ofertele de muncă pe același sector au acoperit un procent de 45% din numărul total de oferte de muncă în străinătate, conform unei analize Tjobs.ro.

Următoarele locuri de muncă preferate de români sunt cele din următoarele sectoare: construcții, agricultură, domeniul transportului și cel de îngrijire bătrâni.

De asemenea, românii au ales între anii 2012 – 2014 domeniul hotelier – turism ca primă opțiune pentru joburi în străinătate, în timp ce în 2010 prima alegere a fost construcțiile, iar în anul 2011 domeniul agriculturii.

Marea Britanie, cea mai căutată țară

Cea mai căutată țară de români pentru a munci în afară este Marea Britanie, următoarele țări preferate de români fiind Germania, Franța, Italia și Olanda.

“Contrar speculațiilor la nivel politic și implicit mediatic, țara care acoperă cel mai mare procent din totalul ofertelor de muncă din străinătate adresate românilor este Marea Britanie”, au afirmat reprezentanţii Tjobs.ro.

Această ţară acoperă 42,44% din numărul total de locuri de muncă ofertate românilor în prima jumătate a anului 2014. Următoarele două țări au un număr de oferte similar. Este vorba de Grecia şi Germania, urmate de Italia și Danemarca.

Românii sunt mai selectivi

În timp ce în urma cu 8-10 ani un român aplica în medie la 6-7 joburi în același timp, în prezent românii sunt mai selectivi în ceea ce privește alegerea unui loc de muncă în străinătate. Astfel că rata aplicării, conform datelor statistice Tjobs.ro, este de 1,36 aplicări de la o singură persoană la joburi. Românii sunt solicitați la muncă în străinătate pe diverse domenii unde alte naționalități nu au persoane calificate sau pregătite așa cum avem încă la noi în țară.