Stiri: Retail

Ce ne face fericiti

Ce ne face fericiți? Locuința, locul de muncă sau salariul?

05.06.2019

Ce ne face fericiți? Locuința este mai importantă pentru fericirea noastră decât locul de muncă sau salariul, arată un studiu GoodHome, realizat de Institutul de Cercetare a Fericirii, Kingfisher și Brico Depôt.

Cercetarea GoodHome reprezintă cel mai nou studiu cu privire la impactul pe care locuințele noastre îl au asupra gradului general de fericire și de bunăstare.

Așadar, casele noastre contribuie cel mai mult la fericirea și bunăstarea noastră generală.

Ce ne face fericiți? Importanța locuințelor

Raportul a constatat că 73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață. De fapt, locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, fiind la fel de importante ca starea generală de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%). Pe de altă parte, 28% dintre români afirmă că nu sunt mulțumiți de locuința lor.

În cadrul studiului, cercetătorii au intervievat 13.000 de persoane din toată Europa, precum și experți internaționali în psihologie și științe sociale, urbanism și arhitectură, pentru a înțelege legătura dintre locuințe și fericire. În ciuda a ceea ce am putea crede, fericirea nu este legată de posesie, de numărul de persoane cu care împărțim locuința sau de faptul că trăim în orașe sau la țară.

Ce ne face fericiți? Cinci nevoi emoționale

Indiferent de locul în care trăim, casele noastre activează cinci nevoi emoționale – mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul – iar lipsa acestor elemente, în asociere cu locuința, are un efect negativ asupra bunăstării noastre. Mândria – care este legată de timpul și energia investite pentru a transforma un spațiu într-un cămin – are cel mai mare impact și contează în proporție de 44% când vine vorba de fericirea resimțită acasă, totuși, 30% dintre români spun că simt că acest lucru nu depinde de noi.

Ce ne face fericiți? Senzația de spațiu

”Ne dorim senzația de spațiu, însă o locuință mai mare nu este neapărat o locuință mai bună. Cu toții dorim o locuință pe care să o considerăm spațioasă și un spațiu în aer liber, dacă îl putem obține. Dar acest lucru nu înseamnă că vom fi mai fericiți într-o locuință mai mare. Studiul arată că senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a locuinței, numărul de camere sau numărul de persoane cu care locuim. 33% dintre români afirmă că nu cred că locuința lor este spațioasă, indiferent de suprafața sa efectivă”, se arată în studiu.

De asemenea, vrem să ne simțim stăpâni pe situație, însă nu este nevoie să deținem o locuință în proprietate pentru a realiza acest lucru.

Ce ne face fericiți? Chirie sau proprietari?

Cu toate că mulți dintre noi aspiră să aibă locuințe cu o valoare mai mare, raportul arată că, indiferent dacă suntem proprietari sau stăm în chirie, acest lucru are un impact redus asupra fericirii noastre. Studiul a constatat că sentimentul de control este cheia pentru a te simți fericit acasă, însă acesta se rezumă adesea la puterea de a face schimbări. A avea o locuință care poate fi adaptată la diferite etape din viața noastră este de șapte ori mai important decât dacă stăm în chirie sau suntem proprietari.

Ce ne face fericiți? Brandul GoodHome

Raportul este publicat în contextul în care Kingfisher a lansat GoodHome. Este vorba de un nou brand internațional de îmbunătățire a locuinței. Acesta este conceput pentru ca îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor.

GoodHome oferă produse și soluții noi axate în primul rând pe design, de înaltă calitate și la prețuri avantajoase, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să aibă o locuință în care să se simtă bine.

În România, brandul este disponibil exclusiv în magazinele Brico Depôt.

Ce ne face fericiți? Deseori căutăm fericirea în locurile nepotrivite

„Studiul nostru indică faptul că, deseori, căutăm fericirea în locurile nepotrivite. Uneori, ceea ce credem că ne face fericiți și ce ne face de fapt fericiți nu este același lucru. Raportul se bazează pe convingerea că locuințele noastre ne conturează viața. Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu”, a afirmat Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii și autor al uneia dintre cel mai bine vândute cărți, Mica Enciclopedie Hygge.

Ce ne face fericiți? O casă bună te poate face fericit

„Sunt convinsă că a avea o casă bună este unul dintre lucrurile care te fac fericit. E unul dintre motivele pentru care lucrez în industria de îmbunătățire a locuinței de 16 ani. Dar și motivul pentru care obiectivul Kingfisher este ca îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. Deoarece credem că toată lumea ar trebui să aibă o casă în care să se simtă bine”, spune Véronique Laury, CEO Kingfisher.

Ce ne face fericiți? Alte constatări ale cercetării:

72% dintre români afirmă că sunt fericiți în locuința lor. România este pe locul șapte din 10 țări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinței. De asemenea, studiul a constatat că fericirea resimțită acasă crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani.

Gradul de fericire datorat locuinței în Europa (scorul fericirii resimțite acasă)

1. Olanda 7.69

2. Germania 7.60

3. Danemarca 7.47

4. Marea Britanie 7.40

5. Spania 7.22

6. Franța 7.17

7. România 7.11

8. Italia 7.02

9. Polonia 6.92

10. Rusia 6.57

Citește și Sfaturi pentru cei care merg în vacanța de vară cu mașina