Stiri: IT&C

Efectele noilor măsuri fiscale.

Ce obligaţii legale au dezvoltatorii de aplicaţii pentru dispozitivele mobile?

03.12.2015

Aplicaţiile pentru dispozitivele mobile au devenit o afacere foarte profitabilă, însă, cu toate acestea, înainte de a lansa orice aplicaţie pe piaţă, trebuie să fie îndeplinite anumite obligaţii legale. În cazul în care acestea nu sunt respectate ar putea apărea anumite sancţiuni.

Cristiana Deca, consilier juridic în cadrul Decalex Legal Solutions, menţionează o serie de obligaţii legale pe care dezvoltatorii de aplicaţii mobile le au.

„Termenii şi condiţiile de utilizare ale aplicaţiei trebuie să fie clare şi explicite în momentul accesului utilizatorilor în aplicaţie, atunci când cerem permisiunea utilizatorului de a accesa informaţii de pe dispozitivul sau, dar şi atunci când se intenţionează efectuarea unei plăti sau un transfer de date. Aşa cum reiese din frază anterioară, nu este suficient doar să informăm utilizatorul, ci acesta trebuie să îşi dea acceptul prin bifarea unei opţiuni, astfel încât în cazul unei reclamaţii, să va puteţi apară”, a spus aceasta.

Prin urmare, programatorii sunt obligaţi să dispună de licenţe şi drepturi pentru resursele pe carele utilizează. În plus, la rândul lor, dezvoltatorii de aplicaţii trebuie să îşi protejeze conţinutul creat împotriva copierii sau plagiatului.

Totodată, dacă aplicaţiile sunt destinate copiilor, trebuie acordată o atenţie deosebită limitei de vârstă care defineşte statutul de copil sau de minor în legislaţia naţională.

„Operatorii de date care vizează copiii ar trebui să respecte cu o şi mai mare stricteţe principiile minimizării datelor şi limitării scopului. În mod specific, operatorii de date ar trebui să nu prelucreze, în mod direct sau indirect, datele copiilor în scopuri de publicitate comportamentală, întrucât acest lucru nu ar intră în sfera de înţelegere a unui copil şi ar depăşi, aşadar, limitele unei prelucrări legale, conform Avizului nr. 02/2013 privind aplicaţiile instalate pe dispozitivele inteligente”, a spus Cristiana Deca.

De semenea, orice aplicaţie mobilă trebuie să ofere posibilitatea utilizatorului de a stabili intimitatea. Astfel, dezvoltatorii trebuie să apeleze la mecanismele corespunzătoare pentru a respectă cerinţele aplicabile în conformitate cu cadrul juridic al Uniunii Europene. În cazul în care terţul accesează datele stocate în dispozitiv, se aplică obligaţia de obţinere a consimtamântului, iar cea mai bună modalitate de obţinere a unui astfel de consimţământ constă în utilizarea mecanismului de „opt-în” (consimţământ acordat expres) prealabil.