„România poate deveni un centru regional major al energiei”. Compania Complexul Energetic Oltenia a fost înființată în anul 2012, iar unul dintre primele momente din istoria societății a fost obținerea Autorizației de Emisii Gaze cu Efect de Seră pentru toate centralele, autorizație ce are valabilitate pentru perioada 2013 – 2020. Au urmat alte autorizații integrate de mediu; demararea procesului de ofertă publică de acțiuni nou emise;semnarea Acordului România – China, pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari (grup energetic nou, de cel puțin 500 MW).
Anul curent a marcat pentru CE Oltenia semnarea Acordului cu BERD, pentru finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a grupului energetic nr. 6 de la Turceni, dar și obținerea locului III,în cadrul Galei de Premiere dedicată exclusiv recunoașterii activităților de responsabilitate socială pentru companiile din țara noastră, pentru proiectul Amenajare Unitate Balneoclimaterică Săcelu. Nu în ultimul rând, anul 2014 a însemnat pentru companie înființarea CEO – Trading, cu scopul de a exporta energie, în condițiile actualelor prevederi legislative. “CE Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România. Poate asigura 30% din consumul de energie electrică din Sistemul Energetic din România și are capacitatea de a deveni un producător de anvergură regional – europeană. De asemenea, CE Oltenia este cel mai mare producător de lignit din România, asigură 95% din producția de lignit a țării. În plus, compania este locul de muncă al circa 19.000 de oameni, dar asigură și alte mii de locuri de muncă pentru salariații firmelor colaboratoare. Menținem circa 200.000 de locuri de muncă la nivel național”, ne-a declarat Laurențiu Ciurel, directorul general executiv Complexul Energetic Oltenia S.A.
CE Oltenia oferă, în prezent, energie sigură, performantă și la un preț mediu, costul de producție fiind sub media din Sistemul Energetic Național, ocupând locul trei, după Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Consumatorii finali, inclusiv consumatorii casnici, pot beneficia de o reducere a facturii de energie cu cel puțin 5%, devenind clienți direcți ai CE Oltenia, comparativ cu prețul plătit furnizorului implicit. În plus, compania poate comercializa, inclusiv pentru persoane fizice, lignit cu o capacitate calorică de aproximativ 1800 kcal/kilogram.
Piața din România
În prezent, în țara noastră există aproximativ 24.400 MW putere instalată. De cealaltă parte însă, consumul ajunge la o medie de cel mult 7.000 MW.
Potrivit datelor oferite de Asociația Producătorilor de Energie Electrică din România, suntem țara cu cea mai ridicată subvenție din Europa. “În prezent, energia eoliană beneficiază de subvenții de peste 200 lei / MWh, iar cea solară de peste 1.000 lei / MWh. CE Oltenia nu primește subvenții. În România, consumatorii plătesc o subvenție de 11 euro / MWh. Pe locul doi, la mare distanță, urmează Italia cu 1,6 euro / MWh, apoi Germania cu 0,5 euro / MWh, Franța cu 0,22 euro / MWh. De aceea, deși s-a înregistrat o prăbușire a prețului la producător, în factura la consumator nu se regăsește o reducere atât de mare”, ne-a explicat directorul general executiv CE Oltenia.
Conducerea companiei este de părere că următorii ani pot aduce daune semnificative, dacă nu se ține cont de o balanță echitabilă pentru instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice eoliane și fotovoltaice. Acesta a completat că, până în 2024, autoritățile din țara noastră vor trebui să încurajeze o dezvoltare atentă a pieței energiei regenerabile, iar accentul să fie pus pe biomasă. “Depindem de apariția unei strategii coerente, care să pună lucrurile în ordine în Legea Energiei, dar mai ales în legislația secundară, deoarece mineritul depinde de consumatorii de cărbune – producătorii de energie convențională, a căror intrare în piață este puternic dezavantajată față de cea a producătorilor de energie regenerabilă, în condițiile actualei legislații”, a completat Laurențiu Ciurel.
Soluții pentru viitor
Cota de piață a energiei convenționale este, așadar în scădere, iar tendința este ca nivelul să se diminueze de la an la an. Se presupune că viitorul aparține energiei regenerabile.
Romania are potențial să devină un centru regional major al energiei, în zona de sud – est a Europei, este de părere conducerea CE Oltenia. „Susținem ideea transformării României într-un exportator net de energie electrică. Aceasta ar presupune, practic, pe lângă creșterea gradului de interconectare a sistemului de transport a energiei către alte zone învecinate în care există deficit de producție și crearea unui producător cu surse mixte (cărbune, apă, gaze, nuclear) pe modelul marilor companii din UE: EDF, ENEL, CEZ, E.ON, RWE, etc.”, explică Laurențiu Ciurel, directorul general executiv CE Oltenia.
O altă soluție propusă de companie este ieftinirea energiei electrice la consumator, care ar duce la reindustrializarea țării și la creșterea consumului de energie.“Acest lucru este posibil, în primul rând, prin reducerea cotei de certificate verzi și a prețului certificatului. Inclusiv crearea unui mix energetic eficient ar putea micșora costul energiei. Pentru activitatea CE Oltenia, în special, este imperios necesară asigurarea fronturilor de lucru în cariere, singura modalitate de rezolvare fiind urgentarea promovării Legii nr.255/2010 privind utilitatea publică în domeniul extractiv. De asemenea, CE Oltenia a solicitat ca noul regulament al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică privind tranzacțiile pe Piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică să admită în continuare oferte cu flexibilitate pe o plajă între plus și minus 25%”, ne-a declarat directorul general executiv CE Oltenia.
Investiții
În tot acest timp, compania investește în viitorul societății. Anul acesta, la Rovinari, CE Oltenia finalizează o investiție de peste 150 de milioane de euro. Este vorba despre grupul energeticnumărul 4. În paralel, un alt grup energetic va intra într-un program asemănător de retehnologizare, cu scopul de a reduce consumul, nivelul emisiilor de CEO2 și pentru creșterea fiabilității.
CE Oltenia va avea așadar șapte grupuri energetice retehnologizate și instalații de desulfurare a gazelor de ardere și de evacuare a zgurii și cenușii în șlam dens pentru toate cele 13 grupuri. “Am investit peste un milliard de euro în mediu, cu bani de la bănci în proporție de 50%. În cadrul activității miniere, în acest an, au fost finalizate lucrări de modernizare a liniilor tehnologice în cartierele Roșia, Pinoasa și Jilt. Vor urma modernizări ale grupurilor energetice pentru creșterea eficienței și reducerea emisiilor de NOx. Aproape încă un miliard de euro în cinci, șapte ani. Se va continua programul anual de redări în circuitul economic a terenurilor libere de sarcini tehnologice din zonele miniere. Sunt în derulare lucrări pentru circa 400 hectare.Se vor aloca fonduri pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice și pentru utilizarea de biomasă, în scopul reducerii influenței CO2 în costurile de exploatare. Se va construi o stație de brichetare a cărbunelui din zona Motru, care are putere calorică foarte mare , în scopul obținerii de certificate verzi și creării unor alternative pentru vânzarea de cărbune și pentru crearea de noi locuri de muncă”, ne-a declarat Laurențiu Ciurel, directorul general executiv CE Oltenia.
Un alt proiect de amploare vizează înlocuirea transportului feroviar al cărbunelui de la UM Jilt la Sucursala Electrocentrale Turceni, prin montarea unei benzi transportoare pe o distanță de 37 kilometri. Acest proiect va transforma centrala de la Turceni într-o “centrală la gura minei”, ca și cea de la Rovinari, ceea ce va reduce considerabil costurile de producere de la Turceni.
Proiecte de amploare
CE Oltenia a inițiat un proces de atragere de investitori, cu scopul realizării unui grup energetic nou de cel puțin 500MW, la Termocentrala Rovinari.
Investitorul selectat este China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC), iar pentru funcționarea noului grup este estimat un necesar anual de 6 milioane de tone de cărbune, cantitate ce va fi asigurată de CE Oltenia. “Partenerii chinezi au solicitat achiziționarea unei suprafețe de teren în apropierea termocentralei Rovinari, iar în cadrul ultimei vizite pe care au făcut-o la Rovinari, la începutul acestei luni (n.r. octombrie), aceștia s-au interesat de prețul energiei și și-au manifestat îngrijorarea față de prăbușirea acestuia”, ne-a explicat Laurențiu Ciurel.
Planuri
Cu o cifră de afaceri care s-a ridicat anul trecut la suma de 2.6 miliarde de lei, anul acesta este bugetată o cifră de afaceri în creștere, de 3.3 miliarde de lei. “În ordinea priorităților, planurile de viitor vizează reducerea în continuare a costurilor de producție, astfel încât să poată fi acoperite prin prețul obținut din vânzarea energiei electrice. Este foarte important transferul de întreprinderi (activitățile miniere de la Berbești și Hușnicioara care sunt strict legate de existența unui beneficiar unic al producției de cărbune din aceste zone). Operațiunile de transfer au fost aprobate de către FMI și Banca Mondială, prin scrisoarea de intenție semnată cu Guvernul României. Ne dorim asigurarea fronturilor de lucru pentru deblocarea activității în zona minieră. De asemenea, vrem să alegem momentul potrivit pentru lansarea IPO-ului, care poate influența semnificativ încheierea cu succes a ofertei și performanța ulterioară a acțiunilor listate. Listarea va da posibilitatea companiei să fie cunoscută în țară și în străinătate și să dezvolte relații de afaceri și cu alți clienți decât cei tradiționali”, ne-a declarat Laurențiu Ciurel, directorul general executiv CE Oltenia.