Stiri: IT&C

Ce pericole se ascund în spatele ofertelor de împrumut trimise ca spam-uri

07.03.2014

Kaspersky Lab atrage atenţia asupra pericolele care se ascund în spatele ofertelor de împrumut trimise ca mesaje spam, în special în cazul în care utilizatorii răspund la acestea.

De asemenea, compania oferă câteva sfaturi utile pentru utilizatori, pentru a nu deveni victimele acestor organizații financiare fără scrupule și ale escrocheriilor de pe Internet.

“Organizațiile mici și creditorii privați, care se află adesea în imposibilitatea de a concura la acelaşi nivel cu campaniile de marketing ale marilor bănci multi-naționale recurg adesea la trimiterea de e-mail-uri. Frecvent, aceste mesaje servesc drept acoperire pentru organizații ale căror servicii se dovedesc a fi mult mai costisitoare decât specifică mesajul publicitar. Escrocheriile obişnuite de pe Internet includ, de asemenea, spam-ul de credit. Cu scopul de a colecta informații despre victimă, acestea pretind că oferă asistenţă pentru obținerea unui împrumut și solicită fie o parolă a sistemului bancar on-line, codul de verificare al cardului, fie pașaportul sau datele de contact ale utilizatorului. Aceste informații pot fi folosite, de exemplu, pentru întocmirea unor documente false”, au explicat reprezentanţii Kaspersky.

Potrivit sursei citate, instrumentele preferate al creditorilor frauduloşi sunt phishing-ul  (încercarea de a fura datele financiare ale unui utilizator folosind pagini web false care imită formatul oficial de cerere de la bănci bine-cunoscute) şi fişierele malware ataşate care imită formularele de cerere pentru împrumuturi sau contracte de credit aprobate.

Astfel, orice răspuns la un e-mail de tip spam le oferă celor care au trimis mesajul certitudinea că adresa de e-mail există și este utilizată în mod activ.

„Observăm faptul că infractorii apelează la tot felul de trucuri pentru a înşela utilizatorii. Unii expeditori se prezintă drept organizaţii de caritate sau religioase, care îi ajută pe cei nevoiași. Astfel de mesaje pot conține chiar şi citate din Biblie, pentru a părea mai convingătoare. Alții doresc să atragă clienți potențiali, promițându-le sume mari de bani (uneori până la câteva milioane de euro în numerar), care ar urma să fie oferite într-o perioadă scurtă de timp (de la câteva ore, până la câteva zile), fără nici un gaj sau garanții, sau fără adeverinţă de venituri și cu un număr minim de documente. Rețineți că orice încercare de a deschide un contract atașat poate duce la infectarea sistemului și pierderea de date stocate pe hard disk”, a afirmat Maria Vergelis, Spam Analyst în cadrul Kaspersky Lab.

Plecând de la toate acestea, experţii companiei sfătuiesc persoanele să nu introducă date personale pe site-uri care par suspecte şi nici să le furnizeze către terțe părți.

De asemenea, este indicat să nu fie completate formulare HTML livrate de către expeditori necunoscuți, în special în cazul în care computerul nu este protejat de un program antivirus care poate identifica prompt și bloca link-uri frauduloase şi nici să se ruleze fișiere executabile sau să se deschidă fişiere atașate, în special arhive și documente de la expeditori necunoscuți.