Stiri: Agricultura

Productia agricola a Romaniei in 2020

Ce pot învăţa fermierii români de la agricultorii din Olanda?

08.12.2015

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, s-a întâlnit, la sediul MADR, cu E.S. Stella Ronner-Grubacic, ambasadoarea Olandei în România. Vizita are loc în contextul în care în perioada ianuarie – iunie 2016 Olanda va deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii, ambasadoarea a amintit că România și Olanda desfășoară programe de cooperare în domeniul agricol – mai exact în sectorul fructelor, lactatelor și al construcției de sere. De altfel, anul acesta, la târgul internațional INDAGRA, au fost prezente mai multe companii olandeze, ceea ce arată interesul investitorilor pentru România.

Achim Irimescu a subliniat că un subiect important îl constituie transferul de cunoștințe între fermierii olandezi către cei români. În acest sens, pentru a forma o baza solidă pentru agricultura din România, cele două țări își doresc o colaborare între instituțiile de învățământ de profil agricol. Fermierii olandezi au o abordare integrată asupra agriculturii, „de la fermă la furculiță”, iar un astfel de sistem integrat ar fi potrivit pentru România, care poate beneficia de know-how în acest domeniu.

Printre temele care au mai fost abordate de către cei doi oficiali s-au numărat subiecte ce privesc sectorul zootehnic, promovarea conceptului de organizare a agricultorilor, implementarea Politicii Agricole Comune, cercetarea și sistemul educațional din domeniul agricol.