Sanatate

Ce probleme de sănătate aduce munca de birou

01.12.2017

Medicii atrag atenția asupra unor noi categorii de boli profesionale, a căror frecvență crește de la an la an. Când ne gândim la siguranţa angajaţilor sau la securitatea muncii facem involuntar legătura cu angajaţi din domenii ce prezintă un grad mai însemnat de risc, cum ar fi cel al construcţiilor sau din uzine, fabrici ori mine. Cu toate astea, unul dintre cele mai periculoase locuri de muncă este cel de la birou.

Şi, în aceste condiţii, din afară se consideră că angajații care stau 8 ore pe scaun, la căldură iarna şi la răcoare vara, într-un birou frumos amenajat, se numără printre cei mai norocoși. De fapt, realitatea este cu totul alta.

De luni până vineri, 8 ore pe zi, ni le petrecem la birou. Puțini sunt conştienți de faptul că munca de birou ne poate afecta sănătatea, iar cei care ştiu deja acest lucru aleg să nu iau în seamă avertismentul medicilor privind statul pe scaun şi munca la birou.

Cu toate că medicii ne recomandă să ne ridicăm de la birou la fiecare oră petrecută pe scaun, puţini dintre noi fac acest lucru, iar aceste sfaturi nu ne sunt date „după ureche”, ci au în spate ani de cercetări şi studii. Aşadar, ce riscăm dacă nu ascultăm avertismentul doctorilor?

Noi categorii de boli profesionale

Medicii și specialiștii în sănătatea la locul de muncă atrag atenția asupra unor noi categorii de boli profesionale a căror frecvență crește de la an la an și care pun în pericol sănătatea și chiar viața angajaților, conform agenţiei de resurse umane HRP.

Prin urmare, cei care lucrează la birou pot fi victimele unor afecțiuni printre care cele mai frecvente sunt problemele la coloana vertebrală și durerile de spate, creșterea în greutate, obezitatea, diabetul, probleme de inimă şi cardiovasculare.

O îmbătrânire mai rapidă

Munca la birou presupune petrecerea unor perioade lungi de timp pe scaun, iar acest lucru duce la o îmbătrânire mai rapidă, proces cauzat în principal de una dintre bolile secolului XXI –  sedentarismul.

Sedentarismul este un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică

Mai exact, sedentarismul este un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică și, deşi ni se recomandă să facem mişcare zilnic, la ora actuală tot mai multe locuri de muncă sunt caracterizate prin lipsa activității fizice.

Obezitatea

În plus, tot asociată cu sedentarismul este şi obezitatea, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la care sunt predispuse persoanele care lucrează la birou care începe prin creșterea treptată în greutate, ajungând cu timpul la obezitate.

Pentru a diminua efectele pe care munca la birou le are asupra sănătăţii noastre, medicii ne recomandă să facem sport şi să ne ridicăm de pe scaun cel puţin 10 minute la fiecare oră petrecută așezați.

Risc mai mare de diabet

De asemenea, cercetările arată că există o asociere foarte ridicată între sedentarism şi diabet. De exemplu, dacă stai patru ore pe scaun fără să te ridici, organismul tău începe să transmită semnale nocive către creier, în timp ce glandele care ar trebui să regleze cantitatea de glucoză şi grăsimi din corp încetează să mai funcţioneze.

Aşadar, dacă nu mai facem mişcare, insulina secretată nu este suficientă pentru a transporta glucoza la celule. Mai exact, apare diabetul zaharat.

Mai departe, sedentarismul, diabetul şi creșterea în greutate reprezintă principalii factori de risc pentru problemele cardio-vasculare. Medicii afirmă că frecvența atacurilor cardiace și a celor vascular-cerebrale a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani în rândul persoanelor care au sub 40 de ani, în principal din cauza stilului de viaţă pe care îl avem la locul de muncă.

Sedentarismul, diabetul şi creșterea în greutate reprezintă principalii factori de risc pentru problemele cardio-vasculare

Lipsa vitaminei D

Un alt risc al muncii la birou este reprezentat de o absorbție mai scăzută de vitamina D, substanţă foarte importantă pentru funcționarea organismului. O serie de studii indică faptul că munca la birou favorizează lipsa de Vitamina D din corp.

Vitamina D contribuie la fixarea calciului și fosforului în oase, prevenind apariția unor boli grave, printre care și osteoporoza. De asemenea, aceasta întărește sistemul imunitar și previne apariția bolilor cardio-vasculare sau a cancerului.

Întrucât sinteza vitaminei D se produce la nivelul pielii, iar procesul este mult mai activ în prezența soarelui, asimilarea ei se produce mai bine când stăm la soare.

Sfatul medicilor pentru cei care lucrează la birou este să nu se mai ferească de soare şi drumul către muncă sau de la job acasă să se facă pe jos

În consecință, sfatul medicilor pentru cei care lucrează la birou este să nu se mai ferească de soare şi drumul către muncă sau de la job acasă să se facă pe jos, în soare.

Dureri de spate

Majoritatea angajaţilor care petrec o mare parte a zilei într-un birou se plâng de dureri de spate, în special în zona lombară, bineînțeles, din cauza statului pe scaun. Din păcate, de multe ori se ajunge chiar la probleme serioase de vătămare a discurilor intervertebrale, iar refacerea lor presupune intervenții chirurgicale.

În acest caz, specialiştii în medicina muncii recomandă angajaților pauze dese și ridicarea de pe scaun la intervale regulate de timp. În plus, în timpul liber, persoanele care au un job la birou trebuie să facă sport, fie că este vorba de alergat, aerobic, fitness, tenis, dansuri sau înot.

Care este poziţia corectă de stat pe scaun?

– Nu vă aplecaţi în faţă să fiţi mai aproape de calculator

–  Ţineţi coatele îndoite la 90 de grade

– Braţele  trebuie să fie ţinute aproape de corp

– Menţineţi întreaga talpă pe podea

În contextul în care din ce în ce mai multe persoane lucrează la birou, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că bolile profesionale, acele afecţiuni ale organismului dobândite ca urmare a participării la realizarea unui proces de muncă, s-au schimbat în ultimii ani, iar pentru a evita o înrăutăţire a stării de sănătate se recomandă mişcarea zilnică, renunţarea la vicii (cafea, fumat la birou), gestionarea eficientă a stresului, precum şi o alimentaţie sănătoasă.