Stiri: Constructii

Ce provocări aduce 2018 pe piaţa imobiliară?

08.03.2018

2017 a marcat o revenire spectaculoasă a pieței imobiliare și a setat câteva direcții clare de dezvoltare pentru noul an. Noi proiecte au fost deja anunțate de către principalii actori de pe piață, avântul lor fiind susținut și de intrarea pe piață a unor giganți precum Amazon sau GoPro, companii cu planuri îndrăznețe de expansiune.

Cu toate acestea, Liviu Tudor, Președinte și Fondator Genesis Property atrage atenția asupra faptului că dezvoltarea pool-ului de spații de birouri (peste 217.000 mp de birouri noi anunțați în 2016-2017) va duce și la o creștere a gradului general de neocupare a spațiilor de birouri cu aproximativ 4-5 procente în 2018.

„Îmi doresc să vorbim exclusiv despre o creștere sustenabilă și nu relocări ale companiilor între diverse proiecte. Cu toate acestea, companiile mari care dezvoltă acum proiecte substanțiale sunt companii ce își pot permite să susțină și să aștepte până când piața le va permite obținerea unui randament mai bun al spațiilor construite”, a spus Liviu Tudor.

În ceea ce privește dezvoltarea de poluri noi de birouri, zonele de interes în 2018 vor fi Expoziției, Orhideea sau Timpuri Noi. În continuare, unul dintre principalele criterii care vor dicta evoluția pieței de real estate rămâne infrastructura, fiind preferate zonele care dispun de mijloace de transport în comun (în special metrou) și care au la dispoziție un pool mare de populație.

În cazul Bucureştiului, Liviu Tudor nu consideră că dezvoltările imobiliare se vor dispersa foarte mult față de cele existente astăzi, fiind puține situațiile în care clădiri izolate au avut succesul scontat. Unul dintre motive este acela că polurile de business sunt mult mai interesante pentru dezvoltatori, cât și pentru companii, deoarece reușesc să atragă mai ușor angajații sau dezvoltări ulterioare ale infrastructurii în zonă.

Un alt aspect care va influența considerabil evoluția industriei de real estate în 2018 îl reprezintă cerințele chiriașilor. Se observă o diversificare a cerințelor și așteptărilor acestora, dar și un focus pe comunitate.

”Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență – vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri. Noi investim în această direcție deja de doi ani, conectăm practic angajații chiriașilor între ei; cu o comunitate de aproape 10.000 de angajați ai chiriașilor, ne considerăm pionieri în acest domeniu”, a mai explicat Liviu Tudor.

2018 va fi un an al provocărilor și din punct de vedere al găsirii forței de muncă calificate. În contextul schimbărilor legislative din ultima perioadă, multe companii vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru menținerea unui nivel salarial mulțumitor pentru angajat, dar totuși competitiv pentru bugetele alocate.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care dezvoltarea de birouri și poluri importante în orașe mici (exceptând Clujul, Timișoara sau Iașiul) va fi dificilă, consideră Liviu Tudor, ca urmare al unui nivel extrem de scăzut al forței de muncă calificate.