Stiri: IT&C

Migrarea către cloud.

Ce provocări ridică tehnologia cloud companiilor?

02.09.2016

În condiţiile în care multe companii adoptă soluţii cloud, aproape jumătate se confruntă cu creșteri ale costurilor de integrare și cheltuieli ridicate din cauza silozurilor de date, izolate şi greu de folosit, conform unui nou studiu Oracle. Unul dintre motivele principale este reprezentat de faptul că 60% din cheltuielile de IT ale unei companii sunt generate de unități individuale de business comparativ cu departamentele tradiționale de IT, îngreunând capacitatea companiilor de a beneficia pe deplin de serviciile Cloud.

„Problemele cu care se confruntă companiile când vine vorba de resursele lor cloud sunt mai puțin legate de partea tehnologică în sine și mai mult de lipsa de sincronizare de-a lungul liniilor de business. Factorii de decizie din fiecare departament fac achiziții cloud fără a implica CIO-ul din motive de simplificare a procesului de procurement. Cu toate acestea, fără o persoană IT cheie cu rolul de a unifica strategia de investiții cloud, companiile vor continua să se confrunte cu lupta departamentelor individuale care deseori amână procesul și direcționează resurse în sensuri opuse”, precizează Johan Doruiter, Senior Vice President Systems, Oracle EMEA.

Un alt aspect important al acestei probleme este faptul că majoritatea companiilor continuă să finanțeze investițiile în IT fără a le alinia cu potențialul acestora de a aduce venituri și cu proiectele inovatoare. Astfel, două din trei persoane de decizie au spus că finanțarea departamentului de IT nu ia în calcul contextul actual și că aceasta sufocă inovația, în timp ce una din trei persoane de decizie din departamentul de IT recunoaște că modelele de finanțare aplicate acestuia o împiedică să inoveze în IT, conform raportului Oracle – Putting Cultural Transformation at the Heart of Cloud Success.

Modele de finanţare

Studiul mai arată că afacerile trebuie să-și regândească modelele de finanțare a departamentului de IT și să treacă printr-o transformare culturală cu scopul de a exploata pe deplin avantajele oferite de cloud computing.

O treime (33%) dintre respondenți declară că un model inadecvat de finanțate a departamentului de IT inhibă businessul. În plus, tot o treime (33%) consideră cultura IT a companiei lor nepotrivită pentru era cloud computing.

72% dintre respondenți declară că un nou model de finanțare cloud va permite departamentelor de IT să ofere mai multe servicii cloud pentru business, iar 70% se așteaptă ca aceasta să ajute compania în a-și reduce costurile.

Creşterea cheltuielilor

De asemenea, studiul a constatat că o creștere a cheltuielilor cu activitățile de IT care sunt realizate în afara departamentului de IT (fenomen cunoscut sub numele de Shadow IT) influențează businessul. Mai mult de o treime (35%) dintre respondenții cu profil tehnologic cred că practicile de tip Shadow IT inhibă capacitatea departamentului de IT de a-și atinge obiectivele de business. Într-adevăr, 46% au spus că abordarea pe care au adoptat-o către Cloud până în prezent le-a crescut costurile de integrare, iar același procent a declarat că aceasta a dus la crearea de silozuri de date, care, deși importante pentru întreaga companie, nu sunt partajate cu celelalte departamente.

„Așteptările companiilor sunt îndeplinite de cloud din multe puncte de vedere, dar abordarea lor în ce privește investițiile IT rămâne blocată în trecut. Cloudul este despre conectarea perfectă a datelor și sarcinilor de lucru din întreaga organizație și totuși continuăm să vedem linii individuale de business ce implementează sisteme IT în silozuri. Acest lucru rezultă într-o complexitate adăugată și conduce la probleme de integrare, care ar putea fi evitate cu ușurință printr-o abordare integrată”, a mai spus Doruiter.